Pahor zbira kandidature za namestnika predsednika KPK

Imenovanje je potrebno, ker je Alma Sedlar 12. septembra odstopila z mesta namestnice predsednika KPK.

Objavljeno
29. september 2017 16.51
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana − Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zbiranje kandidatur za mesto, ki je po odstopu Alme Sedlar ostalo prazno, bo potekalo do 27. oktobra do 15. ure, so sporočili iz urada predsednika republike.

Hkrati z javnim pozivom za zbiranje kandidatur je Pahor danes pozval vse institucije, ki so po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije dolžne imenovati člane izbirne komisije, da to storijo najpozneje v 30 dneh.

Predsednik republike namestnico oziroma namestnika predsednika KPK namreč imenuje izmed kandidatov, ki mu jih po končanem izbirnem postopku posreduje izbirna komisija.

V Pahorjevem uradu pri tem dodajajo, da je predsednik Pahor že večkrat neuradno in uradno predlagal spremembo tega postopka, saj meni, da je premalo pregleden. »V postopku ima namreč izbirna komisija veliko moč, a hkrati nobene odgovornosti, predsednik pa lahko njeno mnenje samo sprejme ali zavrne,« so zapisali.

Imenovanje nove namestnice oziroma namestnika predsednika KPK je potrebno, ker je Alma Sedlar 12. septembra Pahorja obvestila, da nepreklicno odstopa z mesta namestnice predsednika KPK. Kot razlog je navedla, da je delo v senatu KPK prišlo do točke, ko je njeno delo popolnoma onemogočeno. Med njo in predsednikom KPK Borisom Štefanecem so namreč že dlje časa nastajala večja nesoglasja.

Pahorjev ukaz o razrešitvi Sedlarjeve je v uradnem listu objavljen danes. Kot je navedeno, jo predsednik razrešuje na njeno zahtevo, in sicer s 30. septembrom.