Pejovnik, Rebolj Turku: »Boste spoštovali voljo poslancev?«

»Če je študentov preveč, omejite koncesije,« zahtevata rektorja od ministra.

Objavljeno
02. januar 2013 22.13
Tina Kristan, notranja politika
Tina Kristan, notranja politika

Ljubljana – »Boste namenili 16 milijonov evrov za izvedbo študijskih programov?« še enkrat ministra Žigo Turka sprašujeta rektorja ljubljanske in mariborske univerze. Pri tem mu sporočata, da nasprotujeta usmerjenemu izobraževanju.

V obrazložitvi amandmaja, na kar se v drugem pismu sklicujeta ljubljanski rektor Stanislav Pejovnik in mariborski Danijel Rebolj, je zapisano, da se z dodelitvijo 16 milijonov več od načrtovanega v letu 2013 zagotovi izvajanje visokošolskega izobraževanja ter programov prve in druge stopnje.

Ministrstvo za izobraževanje bo ta sredstva in 16 milijonov, kolikor z drugim amandmajem pripada znanosti v letu 2014, v prihodnjih dveh letih enakomerno porazdelilo na obe področji – toda predvsem s ciljem preprečiti beg možganov.

Rektorja nasprotujeta tudi zmanjševanju vpisnih mest. Strinjata se z dekanom Pedagoške fakultete Janezom Krekom, da s tem ministrstvo zastopa zgrešeno idejo družbenega inženiringa iz obdobij prejšnje države, ko je oblast hotela preoblikovati družbeno tkivo. Ministrstvo pa vztraja, da je razpis pripravilo na podlagi analiz, tudi razmer na trgu dela.

Tokrat se pod pismo ni podpisal primorski rektor Dragan Marušič, a njegovo stališče ostaja enako kot v prvem pismu: 16 milijonov mora biti namenjenih za neposredno izvajanje visokošolske dejavnosti. Zaplet pa je treba, dodaja, čim prej rešiti na sestanku.