Peterle: Kandidati za EU komisarje naj odstopijo

Slovenski EPP poslanci: Miro Cerar naj na prvi seji vlade predlaga novo listo kandidatov.

Objavljeno
02. september 2014 17.27
jer/lojze peterle
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana − Včerajšnjo uradno informacijo, da se je bodoči šef evrokomisije Jean-Claude Juncker izmed treh slovenskih kandidatov za evropske komisarje in komisarke odločil za nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek, je danes komentiral tudi evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/ELS).

Meni, da bi bilo edino prav, da bi slovenski kandidati za evropsko komisijo, torej Karl Erjavec, Tanja Fajon in Alenka Bratušek, »v dobro Slovenije in evropske komisije« odstopili od svoje kandidature, nova vlada pod vodstvom Mira Cerarja pa bi predlagala novega kandidata. O kandidatu ali kandidatih bi moral stališče zavzeti tudi odbor za evropske zadeve državnega zbora, meni Peterle.

Cerar naj pripravi nov nabor kandidatov

Prepričan je tudi, da bi bilo edino prav, da je »komisarska kandidatura izraz nacionalnega interesa in slediti bi morali načelu proporcionalnosti«. Od Cerarja Peterle zato pričakuje, da bo med novimi kandidati predlagal vsaj enega kandidata s »pomladne strani«, ki je na evropskih volitvah prejela največ glasov. »Spodobno bi bilo, če bi po dveh mandatih liberalcev (ALDE), prišla na vrsto pomladna stran, ki je tudi zmagala evropske volitve.«

Poleg tega od Cerarja pričakuje tudi, da bo z neprimerno večjo demokratično legitimnostjo, kot samokandidirana premierka v odhajanju, zahteval upoštevanje njegovega predloga, »saj vse drugo vodi v nove probleme zaupanja v slovensko in evropsko politiko, doma in v evropskem parlamentu«, je zapisal Peterle v izjavi za javnost in dodal, da delo dosedanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika »v glavnem ocenjuje kot pozitivno«.

Kot v današnjem Delu ugotavlja poznavalec evropske politike Marko Bucik, postopek izbire evropskega komisarja še ni končan. Kljub temu, da bo Bratuškova glede na včerajšnjo novico verjetno izbrana, mora opraviti še zaslišanje pred evropskim parlamentom, »kar pa je manj predvidljivo«.

Bucik tudi meni, da v tujini izbira slovenskih predstavnikov za evropske komisarje ni dobila tako negativne interpretacije kot doma, seznam slovenskih kandidatov pa se Junckerju po Bucikovem mnenju verjetno »ne zdi eksotičen«.

SDS bo zahtevala izredno sejo

Nasprotnega mnenja so v stranki SDS. »Dogajanje v zvezi s predlogom za slovenskega evropska komisarja ni primerno za ugled države,« je na novinarski konferenci dejal njihove poslanske skupine Jože Tanko in dodal, da je bilo »samokandidiranje Alenke Bratušek in še dveh kandidatov vladnih strank, od tega enega ministra in še ene kandidatke brez izkušenj, kupčija, ki ni primerna za to raven dela in delovanja katerekoli institucije, še najmanj za državni zbor in vlado«.

Tako kot Peterle tudi Tanko Cerarju svetuje naj pripravi nov predlog za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije, predlog liste kandidatov z Alenko Bratušek pa umakne. Napovedal je tudi, da bo SDS jutri predlagala sklic izredne seje DZ na to temo.

V primeru, da bo do glasovanja o predlogu Alenke Bratušek v evropskem parlamentu prišlo, bodo v SDS njihovim evropskim poslancem predlagali, da predloga ne podprejo, je še dejal Tanko.

Slovenski EPP poslanci nad Junckerjevo odločitvijo presenečeni

Slovenski evropski poslanci z vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so danes izrazili nestrinjanje s povabilom Junckerja Bratuškovi, ki je, po naših informacijah, danes že v Bruslju. 

»Slovenci se še dobro spominjajo nekaterih njenih evroskeptičnih dejanj in stališč, zato je odločitev Junckerja spodbudila vsesplošno začudenje in neodobravanje slovenske javnosti,« so po poročanju STA zapisali slovenski EPP poslanci. Tudi oni so mnenja, da bi moral Cerar že na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, »ki bo užival podporo Slovencev«.

Cerar je po njihovem mnenju »s svojo neodločnostjo in spreminjanjem stališč glede Bratuškove padel na prvem pomembnem testu v vlogi bodočega premiera«.

Erjavec že zaslišan pred KPK

Karl Erjavec pa je danes na Bledu povedal, da je bil v zvezi z izbiro kandidatov za evropskega komisarja že zaslišan na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Dejal je, da je bil postopek korekten, zaslišan pa je bil kot oseba, ki ima informacije o tej zadevi. Sam na tej seji ni sodeloval, magnetogram pa je nedosegljiv, je še dejal.

Na KPK so za STA potrdili, da so opravili pogovor z Erjavcem in da je bil ta korekten. Kaj več o vsebini pogovora zaradi interesa postopka niso hoteli razkriti, prav tako ne želijo govoriti o rokih, v katerih bi lahko končali zadevo.