Peterle: Za prihodnost Slovenije je pomembna krepitev demokrščanstva

25. obletnica Slovenskih krščanskih demokratov: NSi in SLS veliko govorili o povezovanju na EU volitvah.

Objavljeno
10. marec 2014 17.00
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana -Za politično prihodnost Slovenije je zelo pomembno, da se demokrščanska opcija krepi, je na simpoziju ob 25. obletnici začetka Slovenskih krščanskih demokratov napovedal evropski poslanec Lojze Peterle. Simpozija so se udeležili tako iz NSi kot SLS, veliko pa je bilo govora o povezovanju.

Peterle, prvi predsednik slovenske vlade in aktualni evropski poslanec, je ob robu današnjega dogodka poudaril, da v glavah krščanskih demokratov zagotovo vladajo isti pogledi in koncepti, kot so veljali ob ustanovitvi Slovenskega krščansko-socialnega gibanja 10. marca 1989, ki je novembra istega leta preraslo v stranko in se preimenovalo v Slovenske krščanske demokrate (SKD).

»Za politično prihodnost Slovenije zelo pomembno, da se demokrščanska opcija okrepi in bliža se čas, ko se bo to znova pokazalo,« je dejal Peterle, sicer dolgoletni predsednik SKD.  Izrazil je tudi veselje ob »novi volji« NSi in SLS, ki iščeta možnosti za sodelovanje na majskih volitvah v Evropski parlament, kjer bi bil nosilec liste Peterle.

»Verjetno tudi dolgoročno nima smisla, da imamo dve stranki, ki se gibljeta blizu praga vstopa v parlament. Smiselno je, da te sile nastopajo skupaj,« je povedal Peterle in dodal, da bo vse odvisno zlasti od vodstev strank, pa tudi od terena.

Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman je jasen: »Prej ali slej bo na temelju demokrščanske opcije ena stranka.« Ob tem je spomnil na poskuse združitve te opcije že v preteklosti. Leta 2000 sta se namreč, po dolgih letih prizadevanj, združili takratna vladna SLS in opozicijska SKD, a po nekaj mesecih sta se znova razdelili in nastala je NSi.

Takšno združevanje po Omanovih besedah zahteva čas in razumnost. Takrat razumnosti ni bilo dovolj, je ocenil in hkrati izrazil prepričanje, da je na Slovenskem dovolj prostora za konzervativno opcijo na krščanskodemokratskih temeljih, ki bo nekoč tudi zelo močna.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je zatrdila, da si v stranki prizadevajo za povezovanje sil v desni sredini, SLS pa jim je zagotovo najbolj sorodna stranka. Končne odločitve glede sodelovanja na EU volitvah sicer še ni, je dejala Novakova in dodala, da je takšno sodelovanje smiselno in pomembno. »Ker pa so bile v preteklosti storjene določene napake in imajo ljudje slabe izkušnje z združevanjem strank, zdaj ne želimo govoriti o združevanju, ampak o povezovanju ob določenih projektih,« je dodala.

Prvak SLS Franc Bogovič pa je poudaril, da je treba tako v družbi kot politiki iskati zlasti tisto, kar združuje. Nekaj izkušenj iz leta 2000 je zagotovo bolečih, je pristavil, a danes SLS in NSi govorita zlasti o tem, kaj imata skupnega in ne, kaj ju loči.