Pivci, kadilci in vozniki – rešitelji proračuna

Poleg višjih trošarin vlada računa še na 42,5 milijona evrov več dobičkov državnih podjetij.

Objavljeno
10. april 2014 22.40
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.03.2012 LJUBLJANICA POMLAD GOSTINSTVO TURIZEM FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana .  Po razveljavitvi nepremičninskega davka namerava vlada manjkajočih dvesto milijonov evrov zbrati s trošarinami na energente, tobak in alkohol, višjimi dobički državnih podjetij in višjimi davčnimi prilivi zaradi višje gospodarske rasti.

Že maja bomo vozili in pili dražje

Z ukrepi za uravnoteženje proračuna, ki jih je danes sprejela vlada, se bodo pogonska goriva podražila predvidoma prihodnji ponedeljek, predvidoma za 1,5 do 1,9 centa za liter, za deset odstotkov višje trošarine na alkohol in alkoholne pijače bodo uvedene takoj po objavi vladne uredbe, za petodstotno zvišanje trošarin na tobak in odpravo znižanih trošarin na biodizel pa je nujna sprememba zakona, kar pomeni, da bosta lahko začela veljati predvidoma 1. maja.

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Uroš Čufer, ne pričakujejo, da bi se zaradi uvedenih trošarin poraba teh izdelkov še dodatno znižala. Pozitivni učinek na letošnji proračun bi iz teh postavk tako znašal predvidoma 52 milijonov evrov, z dodatnimi proračunskimi prihodki iz udeležbe na dobičku podjetij in finančnih institucij (42,5 milijona evrov) in s pričakovanimi večjimi davčnimi prilivi zaradi ugodnejših makroekonomskih okoliščin (55 milijonov evrov), pa bi skupni učinek na prihodkovni strani znašal približno 150 milijonov evrov. Cilj je, da primanjkljaj letošnjega proračuna ne preseže 2,9 odstotka BDP oziroma milijarde 18 milijonov evrov.

Program za rast in delovna mesta

»Če bomo zagotovili 30.000 delovnih mest do konca 2015, bo to velik uspeh,« je minister za gospodarstvo Metod Dragonja odgovoril na vprašanje Dela, koliko zaposlitev si lahko obetamo od sprejetega vladnega programa ukrepov za gospodarsko rast in delovna mesta. Program vključuje ukrepe z desetih področij. Med temi so sistemsko razdolževanje, celovito prestrukturiranje podjetij in učinkovito delovanje bančnega sistema, učinkovito upravljanje podjetij in odprodaja državnega premoženja, zagotavljanje dostopa do ugodnih virov financiranja, vlaganja v raziskave in razvoj, nove investicije, spodbujanje izvoza, izobraževanje in zaposlovanje, ukrepi za učinkovito koriščenje kohezijskih sredstev, spodbudno poslovno okolje za rast podjetij in boj proti sivi ekonomiji.

Dražja potovanja z vlakom in turistična taksa

Vlada je danes še odločila, da se cene potniškega prevoza po železnici lahko povišajo za največ šest odstotkov, zvišala pa se je tudi vrednost turistične takse, in sicer z 1,01 evra na 1,26, zadnja bo povečala prilive v občinske proračune.

Vlada pri polnjenju proračuna računa še na 42,5 milijona evrov dodatnih prilivov iz udeležbe pri dobičku podjetij v državni lasti in Banke Slovenije. Minister za finance Uroš Čufer pričakuje tudi učinkovitejšo izterjavo javnih dajatev, dodatni učinek zaradi izvedenih strukturnih ukrepov in ugodnejših makroekonomskih okoliščin pa naj bi prinesel še 55 milijonov evrov.

Po naših izračunih vlada tako računa na skupni učinek ukrepov na strani prihodkov v znesku 149,5 milijona evrov, načrtuje pa še za 40 milijonov evrov prihrankov z racionalizacijo poslovanja posrednih proračunskih uporabnikov (javni zavodi, skladi in agencije), napoveduje pa tudi racionalizacijo poslovanja neposrednih proračunskih uporabnikov. Vlada je ministrstvu za finance naložila, da tekoče spremlja učinke predvidenih ukrepov in ji poroča do 15. julija. Na podlagi poročila ministrstva bo vlada po potrebi določila dodatne ukrepe.

GZS: Vlada ogroža delovna mesta

Vladni ukrepi so pričakovano naleteli na kritike gospodarstva. »Vlada z ukrepi za krpanje proračunske luknje obremenjuje podjetja in ogroža celo delovna mesta pri izvoznikih. Pozivamo jo, naj takoj s tem takoj neha. Dvig trošarin na energente razumemo kot preziranje prizadevanj gospodarstva, predvsem izvoznikov kot glavnih nosilcev pozitivnih obetov rasti gospodarstva, ki pa jim domače poslovno okolja nalaga le nove obremenitve. S tem je prelomljena obljuba iz koalicijske pogodbe, da 'ne bo novih davkov',« so se na dvig trošarin za energente odzvali na Gospodarski zbornici Slovenije.