Zaposleni v soboški bolnišnici plač nočejo vrniti prostovoljno

Vodstvo toži 70 zaposlenih, ki nočejo vrniti za 100.000 evrov preveč izplačanih plač.

Objavljeno
21. november 2014 17.58
jer/UKC, zdravniško osebje
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota – Regijska bolnišnica po sodni poti od 70 zaposlenih terja 100.000 evrov zaradi preveč izplačnih plač pred šestimi leti. Napako so zagrešili strokovni delavci bolnišnice. Vodstvo se je z 29 zaposlenimi dogovorilo, da bodo brez tožbe vrnili preveč izplačane zneske plač, 18 jih je to že storilo, preostali pa so se odločili za obročno odplačilo.

V bolnišnici so prevedbo starega v nov plačni sistem izpeljali leta 2008, leto dni pozneje pa je revizijska komisija ministrstva za zdravje (MZ) ugotovila nepravilnosti in zahtevala njihovo odpravo skladno z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju (Zujuf). Po zakonu morajo zaposleni vrniti preveč izplačane plače. Če tega ne storijo, mora delodajalec njihov dolg izterjati po sodni poti. Po prvem izračunu je bolnišnica 132 zaposlenim izplačala v bruto znesku 253.00 evrov preveč, od tega so delavci prejeli 131.000 evrov, s preostankom zneska pa so bili plačani socialni in drugi prispevki.

Tudi po spremembi Zujfa, na podlagi katere zaposlenim, ki prejemajo minimalno plačo oziroma imajo še nižje prejemke, ni treba vrniti preveč izplačanih plač (teh je 34), vsi drugi pa v višini največ desetih plač ali dvakratnika osnovne plače, večina ni bila pripravljena skleniti dogovora o vrnitvi dolga. Pojasnjujejo, da v ničemer niso krivi za preveč izplačane plače, zato naj posledice občutijo tisti, ki so napako zagrešili.

»Če delavec ne privoli v dogovorno rešitev, ga mora delodajalec tožiti za vrnitev dolga, kar je bolnišnica tudi storila. Kdaj in na kakšen način bomo od države zahtevali vrnitev preveč izplačanih prispevkov in davkov, ne vem. Zagotovo pa bo to zahtevna naloga,« je povedal pomočnik direktorja za ekonomiko Marjan Maček.