Pod žarometom: Aleš Hojs

Mandatar za sestavo vlade Janez Janša Hojsa predlaga za ministra za obrambo.

Objavljeno
06. februar 2012 22.05
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva Aleš Hojs se je po koncu študija gradbeništva na prometno-geotehnični smeri ljubljanske univerze leta 1988 zaposlil v republiški upravi za ceste, kjer je bil v osamosvojitvenih časih odgovorni projektant.

Leta 1992 se je zaposlil v javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija Ljubljana, kjer je leta 1996 postal direktor sektorja vodovod, leto zatem pa direktor tehnično-investicijskega sektorja. Na Universidad International Menendez Pelayo v Valencii je opravil podiplomsko izobraževanje za področje upravljanja komunalno-vodovodnih sistemov.

Aprila 2006 se je v Ljubljani živeči udeleženec nekaj samostojnih odprav v Južno Ameriko, Afriko in Himalajo zaposlil v Darsu. Do pred dveh let je bil tam član uprave, od februarja 2010 pa je prokurist Kranjske investicijske družbe. Govori tri tuje jezike (hrvaško, angleško, nemško), je velik ljubitelj literature.

Ima opravljen izpit za radioamaterja in je član lani ustanovljenega Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Nekateri izmed njegovih (bodočih) ministrskih kolegov ga imajo za izjemno pozitivnega človeka, drugi pravijo, da je v Darsu, kar se tiče gradbenih lobijev, odigral pomembno vlogo. Pravijo, da je »lovec za pravico«. Septembra 2009 je z drugimi člani uprave Darsa sporazumno odstopil z visoko odpravnino, znano pa je tudi, da je bil edini član uprave, ki ga Radovan Žerjav leta 2007 ni zamenjal.

O njegovih kompetencah na obrambnem področju ni znanega nič. V enega od življenjepisov je še ne enainpetdesetletni Hojs, član izvršilnega odbora NSi, zapisal, da ima poleg vodstvenih sposobnosti tudi »bogate izkušnje iz vodenja investicijskih projektov«. Teh bo glede na oskubljen obrambni proračun na njegovem najverjetnejšem novem delovnem mestu bore malo, a Hojs bo, če ne drugega, moral končati, kar je začela njegova predhodnica Ljubica Jelušič: ne uide mu, denimo, nov zakon o obrambi. Ta je že pripravljen, vendar v javno proceduro še ni bil dan.

Kaj pričakuje od Slovenske vojske in civilne zaščite in kako bo vodil obrambni resor, bo Hojs povedal na zaslišanju pred resornim odborom v državnem zboru. Pred tem ne bo dajal nobenih izjav, pravi.