Pod žarometom: Andreja Katič

Obrambno ministrstvo bo po vsej verjetnosti prevzela poslanka SD Andreja Katič.

Objavljeno
22. april 2015 22.08
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Obrambno ministrstvo bo po vsej verjetnosti po Ljubici Jelušič znova prevzela ženska, in sicer poslanka SD Andreja Katič. Njeno ime se je do objave novice omenjalo v širšem naboru kandidatov, a ji zaradi dosedanjih nikakršnih profesionalnih povezav s predvidenim resorjem nihče ni pripisoval večjih možnosti. V SD so poudarjali, da imajo širok kadrovski bazen, še zlasti z obramboslovnega področja.

Zanimivo je, da Andreja Katič kot poslanka ni članica odbora za obrambo, kjer bi se lahko v zadnjih nekaj mesecih od nastopa mandata vsaj približno seznanila s področjem, ki ga prevzema. Katičeva se je v kratki poslanski karieri bolj proslavila kot odločna zagovornica človekovih pravic, enakosti spolov in socialne občutljivosti, javnost pa jo je lahko bolje spoznala ob odločanju državnega zbora o neustavnosti referendumske pobude o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Kot podpredsednica državnega zbora, ki je vodila takratno sejo, je hladnokrvno prenašala žolčne napade prvokategornikov iz SDS, ki so ji ves čas očitali, da ni kompetentna za vodenje seje ob tako pomembni tematiki.

Andreja Katič je vse napade preživela, kar bi lahko pričalo o tem, da ima debelo kožo. Ta sposobnost se ujema s slovesom, ki si ga je pridobila v Velenju, kjer je bila kar 16 let direktorica občinske uprave Mestne občine Velenje – »rdeče trdnjave«, kjer SD na lokalnih volitvah zmaguje od začetka demokratičnega obdobja Slovenije. Ljudski glas pravi, da velja Katičeva za izjemno delovno in odločno šefinjo, ki je bila do sodelavcev na mestni upravi zelo zahtevna. Velja tudi, da je bila kot načelnica dostopna za javnost in v dobrih odnosih z mediji, a za zaprtimi vrati je tudi znala pokazati drugačen obraz.

Velenjski poslanski sedež sta si dolga leta izmenjevala župana Srečko Meh in nato današnji župan Velenja Bojan Kontič. Ko je zadnji pred lanskimi volitvami sporočil, da ne namerava kandidirati za poslanca, je bilo skoraj samoumevno, da ga bo na tem položaju zamenjala Andreja Katič, ker je, tudi po njeni zaslugi, Velenje odlično delujoča slovenska občina. Kot poslanka je članica komisije za peticije in človekove pravice, odbora za gospodarstvo, odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in – kar je lahko zanimivo glede na to, da prihaja iz tako imenovanega šaleškega lobija – članica preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6.

Katičeva se je s prihodnjimi delovnimi zadolžitvami morda še najbolje spoznala kot članica izvršnega odbora Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Velenje. Kot nekdanja načelnica mestne uprave je bila aktivna na različnih področjih. V uradnem življenjepisu navaja, da je bila štiri leta članica upravnega odbora Univerze v Mariboru, članica sveta zdravstvenega doma v Velenju in predsednica združenj tajnikov oziroma direktorjev občinskih uprav slovenskih občin. Kot predstavnica občin je bila izjemno aktivna tudi v nadzornem svetu za operativni program krepitve regionalnih razvojnih potencialov ter za operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture, kar ima pomembno vlogo v strukturi črpanja evropskih sredstev. Kot predsednica skupščine komunalnega podjetja Velenje in predsednica nadzornega sveta Elektro Maribor si je, kot pravi, nabrala neprecenljive izkušnje na gospodarskem področju.

V SD poudarjajo tudi njeno drugo plat, solidarnost in dobrodelnost. Kot načelnica občinske uprave je bila tudi komisarka projekta Velenje – Unicefovo otrokom prijazno mesto, leta 2013 pa je bilo Velenje razglašeno za najbolj varno mesto.

Andreja Katič je bila rojena leta 1969 v Slovenj Gradcu, po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica. V zasebnem življenju preživlja največ časa s trinajstletno hčerko Burjo in življenjskim sopotnikom Romanom. Veseli se dolgih sprehodov s psičko Demi in preživljanja prostega časa v naravi. Preostanek prostega časa pa najraje posveča branju zgodovinskih knjig. Zase tudi pravi, da je navdušena športnica, vendar med vsemi športnimi aktivnostmi najraje seže po namiznoteniškem loparju – pri tem športu si lahko uspešen le, če znaš dobro vračati žogice. Nedvomno ji bo to znanje še kako prav prišlo v svetu vrhunske politike.