Pod žarometom: Samo Fakin

Politično kameleonstvo je Fakina pripeljalo do direktorja ZZZS.

Objavljeno
26. marec 2015 13.02
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Sama Fakina, 57-letnega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), je skupščina ZZZS včeraj spet izvolila na ta položaj. Fakin bo vodil tretjo največjo javno blagajno v državi že tretji mandat, če ga bo podprl tudi parlament. V ZZZS zberemo državljani na leto 2,3 milijarde evrov za zdravljenje.

Samo Fakin, po poklicu zdravnik, a brez licence za zdravniško delo, je zdravniško haljo oblekel zadnjič daljnjega leta 1986, ko je prešel v menedžerske vode. Najprej je postal direktor trboveljskega zdravstvenega doma, nato je dve leti svetoval direktorju ZZZS Francu Koširju, potem pa šest let vodil celjsko bolnišnico. Na tem položaju je zašel v silne konflikte z zdravniki. Mediji so celo poročali, da je bil v službi s pištolo v žepu, eden od zdravnikov pa s psom. Še pred iztekom mandata ga je leta 2002 svet zavoda odstavil zaradi dvojnega zaračunavanja dragega zdravila eritropoetin, s katerim je oškodoval ZZZS za takratnih 75 milijonov tolarjev. Odstavitev je bila zelo odmevna tudi zato, ker je bil minister takrat njegov strankarski kolega Dušan Keber (LDS). Politično kameleonstvo je Fakina v LDS pripeljalo iz Ruplovih Demokratov, iz LDS pa k Ljudski stranki. Za tem je bil član najožje svetovalne ekipe ministra Andreja Bručana (SDS), takrat pa je bil imenovan tudi za direktorja ZZZS.

Značilnost Fakina je izredna retorična spretnost, s katero je tudi tokrat navdušil predstavnike sindikatov in delodajalcev, najprej v upravnem odboru, nato še v skupščini ZZZS. »Zavzema se za univerzalno košarico pravic, za ohranitev dosežene ravni zdravstvenega varstva, za avtonomijo ZZZS, za skrajšanje čakalnih dob, nasprotuje vdorom države v blagajno, v sodelovanju z ministrstvom za zdravje bo podpiral vse ukrepe za večjo učinkovitost zdravstva,« je njegovo vizijo razvoja zdravstva popisala Lučka Böhm, predsednica upravnega odbora. »ZZZS je uspešno popeljal skozi krizo, kar je zahtevalo strokovnost in modrost,« je še dejala in pri uspešnosti mislila na pozitivno finančno stanje ZZZS, a pri tem povsem pozabila omeniti, da je »zdravje« zdravstvene blagajne pahnilo v velike finančne stiske in zadolžitve bolnišnice, bolnike pa v podaljšanje čakalnih dob. Kakorkoli, zdravstvo, kakršnega ima Slovenija zdaj, je izraz Fakinovega dela; v osmih letih je imel priložnost pokazati pri vodenju blagajne vse, kar zna. V tem času se je zamenjalo osem zdravstvenih ministrov, on pa ostaja. S tem, ko so se v skupščini spet izrekli za Fakina, so se odločili proti kakršnim koli spremembam.

V parlamentu Fakinu ne kaže najbolje, saj ga največja vladna stranka SMC ne podpira, prav tako menda tudi opozicijska SDS ne. »Če so moralni, etični in modri, mislim, da bo podpora,« je menil včeraj Fakin. V nasprotnem primeru bo razpis ponovljen.