Podražitev študentskega dela

Polno plačilo prispevkov: Slaba desetina varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu na plečih mladih.

Objavljeno
24. oktober 2014 19.27
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
Ljubljana – »Tudi nova vlada očitno v mladih ne prepoznava potencialov za prihodnost in razvoj. Nasprotno, kaže se, da smo po mnenju politike tista socialna skupina državljanov, ki lahko na papirju prenese vse. Gledanje na mlado generacijo kot na vir proračunskih prihodkov in reševanje najhujših socialnih in strukturnih problemov skozi bilance in številke bo za sabo pustilo opustošenje,« menijo v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS).

Vlada namerava v letu 2015 na prihodkovni strani pridobiti 607 milijonov evrov, od tega slabih deset odstotkov na račun spremenjene obdavčitve študentskega dela. Do decembra bo namreč zanj uvedla polno plačilo prispevkov, po načelu vsako delo šteje. Tako naj bi zbrali 58,3 milijona evrov.

V ŠOS so zaradi predlaganega ukrepa ogorčeni, saj se desetina privarčevanega denarja nanaša na mlade. Njihov predsednik Žiga Schmidt je poudaril, da so za nameravane ukrepe izvedeli iz medijev in vladne spletne strani. Zato pričakujejo pogovor z ministrstvom, saj si probleme želijo reševati v duhu socialnega dialoga, ne na ulicah.

Možni tudi protesti

»Če vlada ne bo prisluhnila našim zahtevam, se bomo mladi primorani boriti za svoje pravice z vsemi razpoložljivimi legitimnimi sredstvi, in mednje sodijo tudi protesti,« je napovedal. Najbolj jih skrbi drastična podražitev študentskega dela, saj da to ni sistemski ukrep. Bojijo se tudi njegove ukinitve, saj bi na ta način mladim vzeli še tisto malo, kar jim v teh težkih gospodarskih razmerah omogoča preživetje. Študentsko delo je tudi vir delovnih izkušenj, ki jih delodajalci iščejo. Opozarjajo, da se bo zaradi takih ukrepov beg možganov le še povečal.

Schmidt je spomnil, da so se s prejšnjo vlado že dogovorili za ureditev študentskega dela, za katerega bi plačevali 15,5 odstotka prispevkov, priznali pa bi jim polno pokojninsko in delovno dobo. A zakon je ostal v predalu. Sicer pa se je pred dvema letoma povišala koncesijska dajatev za občasno in začasno delo dijakov in študentov z 12 na 23 odstotkov, zato so imeli študenti po Schmidtovem mnenju na voljo za 53 milijonov evrov manj dela, nova obremenitev pa bo odvzela še za 16 milijonov evrov razpoložljivega dohodka.

Na finančnem ministrstvu so odgovorili, da je omenjeni predlog sicer v pristojnosti ministrstva za delo, ki je ukrep tudi predlagalo. Napovedali so, da bo postopek usklajevanj potekal na vseh področjih in pri vseh ukrepih takoj, ko bodo pristojna ministrstva pripravila izhodiščne predloge.