Pogajanja z javnim sektorjem preložena

Vladna stran potrebuje več časa za razmislek. Pogajanja se bodo neuradno nadaljevala v ponedeljek.

Objavljeno
28. november 2014 13.32
Pi. K., Ni. Č., Delo.si
Pi. K., Ni. Č., Delo.si
Ljubljana − Za popoldne predvidenega nadaljevanja pogajanj o ukrepih v javnem sektorju za leto 2015 ne bo. Vladna stran namreč potrebuje več časa za preučitev zadnjega sindikalnega predloga. Po naših informacijah iščejo morebitne notranje rezerve, s katerimi bi pokrili javnofinančni primanjkljaj.

V sindikatih so sporočili, da se bodo pogajanja nadaljevala v ponedeljek. Kot pišemo danes v Delu, so možnosti za  dogovor med sindikati javnega sektorja in vlado zelo majhne. Sindikalna stran včeraj ni privolila v vladni predlog, kot so dejali, bodo sprejeli le takšnega, ki bi pomenil podaljšanje že veljavnih ukrepov v prihodnje leto, brez kakršnih koli dodatnih posegov v plače. To je bil njihov zadnji predlog.

Zdaj je na vladni strani, ali bo sprejela njihov ultimat. Če ga ne sprejme, bodo skoraj verjetno sledili protesti, ki so jih sindidkati že napovedali za 3. december.

Če bi obveljal zadnji sindikalni predlog, bi to pomenilo privolitev v varčevanje na ravni letošnjega leta v višini 313 milijonov evrov. Kot je znano, vladna stran razmišlja tudi o sprejetju intervencijskega zakona, s katerim bi enostransko posegla v maso plač. V tem primeru se socialnim nemirom ne bi izognili, so že napovedali sindikati. 

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar predvideva, da se bo na temo pogajanj sestala tudi koalicija, neuradno v nedeljo, piše STA. O tem, ali so v koaliciji glede tega vprašanja različna stališča,minister pravi, da znotraj koalicije vedno obstaja zelo veliko različnih stališč. A je namen usklajevanj prav v tem, da ta stališča soočijo in sprejmejo skupno stališče. »Gre za usklajevanje, ne pa neusklajenost,« je poudaril.

Predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi ocenjuje, da je očitno vsa zadeva za vlado vsebinsko zahtevna. Zato pričakuje, da bodo preučili sindikalni predlog in ugotovili, ali se jim bolj izplača konflikt ali pa dogovor, piše STA.

Medtem je predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič do preložitve pogajanj nekoliko bolj kritičen. Kot navaja v sporočilu za javnost, je minister Koprivnikar s tem »zgolj potrdil naš sum, da gre za kupovanje časa in nadaljevanje poskusa razdora med do sedaj složnimi sindikati«.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pa je ob prihodu na današnja pogajanja o socialnem sporazumu vnovič pojasnil, da podpirajo kolege v javnem sektorju. »Politika ekstremnega varčevanja ne pelje nikamor. Poleg tega zaposleni v zasebnem sektorju dobro vedo in so prepričani, da posegi v nekatere pravice v javnem sektorju danes pomenijo poseg v pravice vseh ostalih jutri,« je povedal in dodal, da bodo sodelovali tudi na protestnem shodu, če ta bo.