Pogajanja za javni sektor zastala, vlada o njih znova v sredo

Vlada brez novega predloga. Minister vztraja, da širjenje finančnega okvirja ni možno.

Objavljeno
18. april 2016 22.44
Ekonomsko socialni svet Branimir Štrukelj, Ljubljana Slovenija 15.04.2013
Ni. Č., STA
Ni. Č., STA

Ljubljana - Sindikati javnega sektorja po današnjih pogajanjih ocenjujejo, da vlada krši tako dogovor iz konca leta 2015, kot poslovnik pogajanj. Ker vladna stran ni podala novega približevalnega predloga, se sprašujejo, ali se je sploh še pripravljena pogajati. Pogajanja so tako zastala, na potezi pa je vlada, ki bo o tem govorila v sredo.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar vztraja, da širjenje finančnega okvirja iz zadnjega vladnega predloga ni možno. Kot je spomnil, je po zadnjih pogajanjih prejšnji teden šel na vlado po morebitni nov pogajalski mandat, ki pa ga ni dobil. Sindikatom so tako danes povedali, da finančno gledano vladni okvir ostaja enak kot pri predlogu, ki ga je vlada podala nazadnje.

»Mi enostavno nimamo več finančnih možnosti, da bi širili okvir, ki je že bil dan na mizo. Finančne posledice sprostitve ukrepov v letu 2016 so skoraj za 30 milijonov evrov večje od predvidenih,« je ponovil minister. Znova pa je zagotovil, da bodo izpolnili vse obveznosti, ki so jih tudi za leto 2017 podpisali v lanskem dogovoru.

A na sindikalni strani so prepričani, da vlada krši dogovor s konca leta 2015. Kot je poudaril vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ta natančno določa, da bodo v prihodnjih treh letih odpravili še veljavne omejitve pri plačah. Vlada pa je v nasprotju s tem v svoj zadnji predlog vključila ponovno uveljavitev ukrepov, ki so že bili že odpravljeni, je dejal.

Ker vladna stran danes ni prišla s približevalnim predlogom, je po mnenju sindikatov kršila tudi poslovnik pogajanj. »Zato smo se vprašali, ali je pripravljena na pogajanja še naprej ali je bil to njen ultimativen predlog,« je dejal Štrukelj in dodal, da je sindikalna stran pripravljena iskati kompromisno rešitev, a sta za to potrebna dva.

»Glede na to, da vlada približevalnega predloga doslej še ni posredovala, razumemo, da se s tem pravzaprav umika iz pogajanj, v kolikor seveda tega novega predloga ne bo posredovala,« je dejal tudi vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov Jakob Počivavšek.

Na vprašanje, ali sindikati razmišljajo o morebitnih zaostritvah, pa je odvrnil, da je rok za sklenitev dogovora 30. april, o nadaljnjih aktivnostih pa se bodo odločali po tem datumu. »V tem trenutku so odprte vse opcije, še zlasti, če bi se zgodilo, da bi vlada enostransko posegla v pravice javnih uslužbencev,« je dejal Počivavšek.

Koprivnikar bo s stališči sindikatov ta teden še enkrat seznanil vlado. »Videli bomo, kaj se bo odločila vlada v sredo. V vsakem primeru bomo sindikate pisno seznanili s stališčem vlade,« je dejal. Na vprašanje, kaj če dogovora s sindikati ne bo, pa je odvrnil, da so edina možnost, ki jo vlada ima, enostranski zakonski posegi v plačno lestvico in določene dodatke, ki imajo podlago za izplačilo v zakonu.