Poklicni gasilci in vlada eden drugega obtožujejo zavajanja

Koprivnikar sindikatu očita diskreditacijo vladnih predlogov, sindikalisti pa njemu vnašanje nemira in neresnične izjave.

Objavljeno
26. september 2017 17.31
Požar, Zalog pri NM
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana - Zaradi trmastega vztrajanja sindikalnih vodij danes gasilci nimajo višjih plač, se je minister za javno upravo Boris Koprivnikar odzval na napoved, da bodo poklicni gasilci 5. oktobra protestirali pred vlado. Sindikalisti njegove besede razumejo kot poskus vnašanja nemira med članstvo in zavajanje javnosti.

Prihodnji četrtek se bodo poklicni gasilci zaradi neuspelih pogajanj o odpravi anomalij zbrali pred poslopjem vlade, kar so napovedali že pred tedni, na dogodek pa ponovno opozorili v ponedeljek. Zahtevali so, po besedah Davida Švarca, sekretarja Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, dvig za dva plačna razreda za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti v 5. in 6. tarifnem razredu, na kar pa vladni pogajalci pod vodstvom Borisa Koprivnikarja niso pristali. Tudi po več poskusih dogovorov z resorno ministrico za obrambo Andrejo Katič niso bili uslišani, zato so se odločili za protestni shod. Ne izključujejo niti stavke.

Večina bi že imela povišico

Minister Koprivnikar se je včeraj odzval na njihove napovedi in izjave: »Po vladnem predlogu praktično vsi gasilci napredujejo vsaj za 2 plačna razreda, pri nekaterih delovnih mestih od približno 700 poklicnih gasilcev, gre za dobrih 100 delovnih mest, pa je predlog sindikata za en plačni razred višji od vladnega.« Po njegovih besedah sindikati za nekatere vodje zahtevajo povišanje za 3 plačne razrede, kar je višje, kot je dopustno, ker bi bili s tem neprimerljivi z vojsko, policijo, pazniki.

»Samo zaradi tega gasilski sindikat ni podpisal dogovora in zaradi tega velika večina gasilcev, pri katerih smo usklajeni z napredovanji za 2 plačna razreda, dejansko ne morejo dobiti višjih plač. To dejstvo je dokazljivo s podatki iz pogajanj, kjer je gasilski sindikat stalno sodeloval,« je dejal Koprivnikar. Kasneje, ko je odgovarjal na novinarska vprašanja, se je sicer nekoliko popravil, da so za delovna mesta gasilec, kjer je 83 zaposlenih, in gasilec I, kjer je 224 zaposlenih, usklajeni za 2 plačna razreda, niso pa usklajeni za 92 vodij gasilske skupine, za katere vlada predlaga dvig za 2 razreda, sindikati pa za 3, in pri 15 poveljnikih gasilske operativne enote, za katere vlada predlaga 1 plačni razred, sindikati pa 2.

Koprivnikar je zagotovil, da so tudi po podpisu dogovora sindikat poklicnih gasilcev večkrat povabili na pogovore in jim predlagali ustrezne rešitve tudi za vodje. »Pa vendar trmasto vztrajajo na svojih načelih in zaradi tega gasilci danes nimajo višjih plač. Vsakršna drugačna informacija je zavajanje javnosti in tudi gasilcev, katerih poklic izjemno cenim. S takimi aktivnostmi sindikata se meče senca na njihovo plemenito poslanstvo,« je prepričan minister, ki je sindikalistom očital, da njihove netočne trditve pomenijo tudi veliko moralno škodo vsem gasilcem.

Na vprašanje, ali je vlada pripravljena gasilcem še kaj ponuditi, pa je odgovoril, da so pogajanja o odpravi anomalij do 26. plačnega razreda in za pooblaščene uradne osebe zaključena. Če bi jih ponovno odprli za eno skupino, bi povzročili domino efekt.

Nastale bi nove krivice

V sindikatu poklicnih gasilcev pa ministru seveda niso ostali dolžni. »Več kot očitno je, da minister Koprivnikar s svojimi več kot zavajajočimi izjavami skuša vnesti nek nemir znotraj našega članstva, ker enostavno niso resnične,« je komentiral David Švarc in izpostavil, da so vse njihove zahteve v okvirih dogovora iz decembra 2016.

»Mi z vlado nismo usklajeni za približno polovico delovnih mest. Če bi podpisali dogovor, bi več kot polovica poklicnih gasilcev dobila višje plače, ampak mnogi od njih ne toliko višjih, kot mi zahtevamo. Za nas je nedopustno, da bi zdaj, ko smo prišli v situacijo, ko se odpravljajo nesorazmerja in krivice, pristali v podpis nekega aneksa h kolektivni pogodbi, ki bi dejansko povzročil še nove anomalije,« je povedal Švarc. Ocenjujejo, pritrjujejo pa jim tudi delodajalci, da so razen dveh delovnih mest, ostala v pravem razmerju med seboj.

Na shodu, ki bo 5. oktobra, pričakujejo udeležbo gasilcev vseh poklicnih enot, njihovih kolegov iz industrijskih in letaliških poklicnih enot, k podpori pa so povabili tudi prostovoljne gasilce.