Pokojninska reforma bo v sredo na vladi

Pogajanja s socialnimi partnerji se bodo nadaljevala kljub temu še celoten čas trajanja postopka.

Objavljeno
15. oktober 2012 16.49
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je pred današnjim nadaljevanjem pogajanj o pokojninski reformi pojasnil, da bo reforma v sredo predvidoma na vladi, kljub temu pa se bodo s socialnimi partnerji pogajali tudi v prihodnosti. Zakon bodo v državnem zboru obravnavali po rednem postopku, je dejal po pisanju Slovenske tiskovne agencije.

Vizjak je pred nadaljevanjem pogajanj pojasnil, da so koalicijskim strankam že v petek poslali čistopisa pokojninske reforme in reforme trga dela, v torek pa imajo na to temo še koalicijsko usklajevanje.

Čistopise bodo danes dobil tudi socialni partnerji, je razložil Vizjak in pojasnil, da so v teh dokumentih zajeti dosedanji kompromisni predlogi ter stališča, ampak ne vse, saj da jih pri usklajevanih čaka še nekaj dela, piše STA.

Pokojninsko reformo bodo v državnem zboru obravnavali po rednem postopku, je napovedal minister, kar pomeni, da se bo amandmaje k zakonu sprejemalo šele okoli 10. decembra. Do takrat pa je čas za usklajevanje, je dejal. 

Pokojninsko reformo bo po ministrovih besedah jutri obravnaval Ekonomsko-socialni svet, po predvidevanjih pa naj bi tako pokojninsko reformo kot reformo trga dela v sredo obravnavali na vladi.

Predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar pa je danes pred pogajanji poudaril, da »dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič«. Glede prehodnih obdobij je dejal, da je to stvar dogovora, ampak »čim daljše, tem boljše«.

Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa je dodala, da so zaprli le manjši del vprašanj. Po njenih besedah se pri upokojitvenih pogojih »vsaj na videz« bližajo rešitvam, ki bodo sprejemljive za vse tri strani, vendar da jih čaka še ogromno stvari. Med drugim, kot poroča STA, tudi višina pokojnin, je dejala Böhmova.