Pokvarjenim policistom šteti dnevi

Molk o tem, kateri policisti so v preiskavi v zadevi Koprivnikar. Gre za sistemske zlorabe policijskih pristojnosti?

Objavljeno
03. marec 2016 20.32
Zoran Potič, Majda Vukelić
Zoran Potič, Majda Vukelić
Ljubljana – Vse disciplinske postopke, ki potekajo po delovnopravni zakonodaji, bomo – potem ko je bilo dopisovanje med policisti potrjeno kot pristno – končali v mesecu dni, napoveduje generalni direktor policije Marjan Fank.

Ukrepi proti tistim, ki so v zadevi Koprivnikar delovali kot organizatorji ali kakor koli sodelovali, bodo odvisni od pridobljenih podatkov. »Intenzivno delamo, preverjamo sume resnih notranjih nepravilnosti in vzroke za sum kaznivih dejanj. Vsako potrditev suma nepravilnosti v zvezi z delom bomo glede na težo kršitve obravnavali tudi skladno z disciplinskimi predpisi iz delovnega razmerja. Delovnopravni ukrepi potekajo neodvisno od kazenske preiskave, ki jo vodi specializirano državno tožilstvo. Vse delovnopravne postopke bomo končali v 30 dneh. A zdaj rezultatov preiskav še ne moremo predstaviti.« Tako so se na naša vprašanja odzvali v generalni policijski upravi (GPU), potem ko je premier Miro Cerar povedal, da je korespondenca med policisti pristna. O konkretnih imenih direktor GPU Marjan Fank še ne govori. Tako še ni jasno, ali preiskava poteka proti vsem vodilnim v Sindikatu policistov Slovenije z Zoranom Petrovičem na čelu in policistoma, ki sta ustavila ministra Koprivnikarja, ali še proti komu drugemu.

Ko še ni podan sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ni mogoče uporabljati istih metod zbiranja dokazov kot v primeru predkazenskega postopka. Vsa zatrjevana dejstva in dokazi morajo biti vedno in v vseh postopkih pridobljeni zakonito, utemeljeni pa tako, da vedno omogočajo tudi preizkus njihovega obstoja in ustrezne presoje še drugih organov. Vse to je bilo upoštevano tudi v prejšnjem nadzornem postopku, ko so bili zbrani številni podatki, ki sicer so kazali na nepravilnosti, niso jih pa neposredno dokazovali ali potrjevali, pojasnjujejo na GPU. »Govorice in namigovanja to žal niso, so pa in so bili podlaga za nadaljnje delo. V vsakem primeru pa najostreje obsojamo vsako zlorabo policije, prav tako vsa dejanja, ki presegajo zakonske okvire. Poudarjamo, da ne gre za ponavljajoče se probleme, temveč za zavestno ravnanje posameznikov, ki smo jih odkrili in jih obravnavamo,« so odgovorili na vprašanje, ali lahko govorimo že o sistemski zlorabi policijskih pristojnosti, saj se v javnosti pojavlja vse več primerov, ki govorijo, da primer Koprivnikar ni bil osamljen.

Meško: Pomembno je, kako se bo sistem odzval

Dr. Gorazd Meško z mariborske fakultete za varnostne vede pričakuje, da bo po preiskavi v primeru Koprivnikar, če bodo ugotovljene kršitve policijskih pooblastil, »odziv vodstva policije zelo strog«. Na vprašanje, zakaj notranji nadzor, ki je bil uveden na kranjski policijski upravi, po prvih namigih, da bi bilo lahko nekaj zelo narobe, pa ni odkril ničesar, odgovarja, da je preiskava verjetno odkrila nekatere mogoče znake zlorabe položaja, vendar ne dovolj za ukrepanje. »Upam, da bo nadaljnja preiskava pokazala, kaj se je v resnici zgodilo in kakšni so bili motivi policistov.« Opozarja, da notranji nadzor v policiji poteka po specifičnih pravilih in ni kazenski postopek. Ni mogoče trditi, da je odpovedal nadzorni sistem, ker ima vsak sistem napake.

»Osnovni namen žvižgačev je, da se odzovejo v takšnih primerih. Odklonsko vedenje tudi vpliva na izboljšanje sistema, saj pokaže, kaj ne deluje. Zdaj je zelo pomembno, kako se bo sistem odzval,« pravi Meško. In kako sam razume primer Koprivnikar in vlogo policije? »Na prvi pogled se zdi, da gre za odziv policistov na njegove izjave, ki so jih toliko prizadele, da so se odločili za neustrezno ukrepanje. To kaže na nezadovoljstvo in jezo, usmerjeno proti vladi, ki policiji ne zagotavlja ustreznih razmer za delo, kar pri številnih posameznikih povzroča frustracije, eksistencialne težave in spogledovanje z različnimi deviantnimi pojavi. V konkretnem primeru pa verjetno gre za odločitev manjše skupine policistov, ki ne kaže mnenja večine,« še razmišlja Meško.