»Policija je dokazala, da zanjo ni svetih krav«

Alenka Bratušek: »Zaradi dela policije večkrat slišim, da se v Sloveniji vseeno nekaj premika. «

Objavljeno
30. december 2013 16.24
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Tacen - Policija je javnosti vrnila zaupanje v organe pregona in dokazala, da nihče ni nedotakljiv, je v nagovoru na tradicionalnem novoletnem sprejemu komandirjev policijskih postaj poudarila predsednica vlade Alenka Bratušek. Tudi notranji minister Gregor Virant je izpostavil dosežke policije v boju proti korupciji in gospodarskemu kriminalu.

Iztekajoče se leto je za policiste prineslo veliko izzivov, od protestov do zadnjih preiskav na področju korupcije in gospodarskega kriminala, je danes povedala Bratuškova na sprejemu v Tacnu.

Zaradi njihovega dela sama večkrat sliši, da se v Sloveniji »vseeno nekaj premika« in da zakoni za vse veljajo enako. In četudi se zateguje pas, Bratuškova obljublja, da bodo poskrbeli, da bodo službe, kot je policija, lahko delovale.

»Na žalost vam danes ne morem obljubiti višjih plač, obljubim pa vam, da boste še naprej lahko delovali strokovno, brez vtikanja politike v vaše delo,« je dejala. 

Da policija igra veliko vlogo pri vračanju zaupanja ljudi v pravno državo, je danes ocenil tudi Virant. V policiji se je izjemno intenziviral boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu, hkrati bo leto, ki prihaja, polno izzivov, saj bo treba nadaljevati začeto delo, je nadaljeval.

»Slovenska policija je pokazala, da ima znanje in profesionalnost, da je učinkovita, se nikogar ne boji in zanjo ni svetih krav,« je prepričan Virant.

Materialne razmere bodo v prihodnjem letu težke, je dodal minister, ki pa upa, da bodo v sodelovanju s finančnim ministrstvom in ob pomoči predsednice vlade poskrbeli, da bo imela policija ustrezne pogoje za delo.

Tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger je v nagovoru ugotovil, da je bilo leto 2013 eno najtežjih za slovensko policijo po osamosvojitvi, a hkrati tudi eno najbolj uspešnih.

Kot je tudi sam dodal, se je policija spopadala z omejenimi kadrovskimi, finančnimi in materialnimi viri. Prihodnje leto bo verjetno še težje, viri bodo verjetno še bolj omejeni, kljub temu Veniger verjame, da bodo uresničili vse zastavljene cilje. Od komandirjev pričakuje, da bodo še naprej dobro obvladovali varnostno situacijo, od policijskih uprav pa, da bodo še naprej uspešno preiskovale najhujša kazniva dejanja.

Nacionalni preiskovalni urad bodo okrepili z izkušenimi kriminalisti in oblikovali delovne skupine za boj proti različnim kriminalnim omrežjem, »ki so ali pa še vedno obvladujejo državo na področju bančništva, zdravstva, energetike in ostalih področjih, in so pripomogla k temu, da se je država znašla v še večji krizi,« je dodal prvi mož policije.