Policija kupuje vodni top

Stari vodni top, ki je bil v uporabi le enkrat - na protestih leta 2012 -, je star 30 let.

Objavljeno
17. avgust 2016 21.53
tlo*Protesti
N. Č.
N. Č.

Ljubljana - Na ministrstvu za notranje zadeve so objavili javni razpis za nakup specializiranega vozila z vodnim topom.

Stari vodni top, ki je bil v uporabi le enkrat - na protestih leta 2012 -, je star 30 let. Da je top znamke TAM prestar, je leta 2010 menila tudi nekdanja ministrica Katarina Kresal, ki ga je želela zamenjati. Že objavljeno javno naročilo, na katerega so na MNZ dobili tri ponudbe, so pozneje - zaradi pritiska javnosti in politike - s seznama prioritet črtali in namesto njega nakupili opremo za nadzor prometa.

Iz aktualnega javnega razpisa, objavljenega na spletnih straneh ministrstva, piše, da želi policija kupiti novo specializirano vozilo, ki bo imel na strehi tri monitorje z vodnimi topovi. Vozilo s topovi mora biti izdelano tako, da nanj ne bo mogoče splezati, je povzela STA. Topovi morajo izmenično obratovati ali samo z vodo, vodo, pomešano s solzivcem, ali vodo, pomešano z barvilom. V rezervoarju mora biti prostora za vsaj 9000 litrov vode.

Prispele ponudbe bodo javno odprli čez dober mesec, 22. septembra, rok za zbiranje ponudb pa se izteče dan prej.

Policija ima zaradi starosti topa težave z zagotavljanjem rezervnih delov in stroškov vzdrževanja, so leta 2010 povedali na MNZ. Foto: Matej Družnik/Delo

Na spodletelem razpisu pred šestimi leti so na MNZ dobili tri ponudbe. Najugodnejšo ponudbo v višini 448.440 evrov je oddalo ljubljansko podjetje AC-Sistemi. Ponudbi sta oddali še mariborski podjetji Mettis International in Em.Tronic.