»Politika naj sporoči ljudem, da ni več denarja za njihovo zdravljenje«

Strokovni svet UKC opozoril, da se težav brez podpore politike in dodatnega denarja no bodo uspeli rešiti.

Objavljeno
02. marec 2015 16.30
Odprtje novih prostorov Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana 13.maja 2014.
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana -  Strokovni svet UKC Ljubljana ugotavlja, da problemi, o katerih že dolgo opozarjajo javnost in politiko, predstavljajo osnovo za izgubo v preteklih letih, ko so obravnavali bolnike, za katere pa denarja od Zavoda za zdravstveno zavarovanje niso prejeli. Ugotavljajo, da ti problemi še vedno niso rešeni in predstavljajo resno oviro za uspešno poslovanje v letu 2015.

»Naše temeljno poslanstvo je zdravljenje bolnikov. Zdravstveni delavci nismo tisti, ki bomo z namenom vzdržnega poslovanja zavračali bolnike, ki potrkajo na naša vrata. Če kdo, naj to zavarovancem sporoči politika.«

»UKC Ljubljana je dolžan v skladu s svojimi možnostmi nuditi zdravstveno varstvo vsem državljanom v skladu z njihovimi potrebami in etičnimi standardi stroke,« so zapisali v izjavi za javnost. Ministrico so zato pozvali, da se jim pridruži na eni od prihodnjih sej, kjer ji bodo lahko predstavili probleme UKC Ljubljana, na katere so opozarjali v preteklosti. Kot so poudarili, »ti niso nastali v času sedanjega vodstva in generalnega direktorja Simona Vrhunca.« Vlada je Vrhunca prejšnji teden razrešila s položaja generalnega direktorja UKC. Svet UKC je izrazil tudi prepričanje, da problemov brez ministrstva in politike ter dodatnih sredstev ne bodo mogli sami rešiti. 

Strokovni svet UKC Ljubljana je danes sprejel jasno izhodišče za leto 2015, ki predpostavlja primerno plačilo vseh obravnav, ki jih bodo nudili svojim bolnikom.