Polovica ministric v vladi le prvi korak

Ženske v politiki: osem ministric v vladi nas postavlja ob bok naprednim državam.

Objavljeno
11. maj 2015 22.23
Ljudmila Novak parlament Ljubljana 10.3. 2015
 Zoran Potič, Peter Jančič
Zoran Potič, Peter Jančič
Ljubljana – Jutri, v sredo, je pričakovati, da bosta v vlado Mira Cerarja imenovani novi ministrici, kar bo pomenilo, da bo vlada postala spolno uravnotežena – v njej bo osem moških in osem žensk, članov ministrskega zbora. »Če to pomeni preobrat, je to dobra zgodba,« pravi Metka Roksandić.

V vlado Mira Cerarja je doslej vključenih največ žensk ministric; ob njenem imenovanju septembra lani so imele štiriodstotni delež. Od srede naprej, ko bosta verjetno imenovani še Andreja Katič za obrambno ministrico in Maja Makovec Brenčič za izobraževanje, se bo njihov delež povečal na polovico, saj bodo vodile osem ministrstev od skupno šestnajstih, a moško večino v vladi bo ohranjalo mesto predsednika vlade.

Ena izmed vidnejših predstavnic Ženskega lobija Metka Roksandić (koordinacija ženskih organizacij) pravi, da so veseli, da bo zastopanost žensk na odgovornih funkcijah, kjer se sprejemajo pomembne odločitve, tako visoka: »Dobro je, da se večja zastopanost žensk v parlamentu pozna tudi v izvršilni veji oblasti. Ta povezava je pomembna, ker je to v mnogih državah v EU povsem običajno, in nas postavlja ob bok naprednim državam. Tolikšen delež žensk v vladi je lahko tudi prvi korak k spremenjenemu vzorcu delovanja in odločanja.«

Kandidatk za poslanke bo več

Pred pomembno odločitvijo so tudi v SD, kjer bodo morali po odločitvi, da Andrejo Katič predlagajo za ministrico, najti zamenjavo za funkcijo podpredsednika parlamenta, ki jo opravlja do izvolitve v vlado.

Pri tem pa se ne bodo mogli izogniti vprašanju zastopanja žensk v vodstvu zakonodajne veje oblasti, saj je poleg predsednika Milana Brgleza v vodstvu DZ še podpredsednik Primož Hainz. V šestčlanski poslanski skupini SD sta, kot je slišati, najresnejša naslednika Katičeve poslanca Matjaž Nemec in Bojana Muršič. V SD pravijo, da odločitve še niso sprejeli. A v rahli prednosti je Muršičeva, ker je stranka v preteklosti vedno zagovarjala večjo udeležbo žensk v politiki.

V parlamentu se bodo ženskim kvotam v politiki, ki so po mnenju Metke Roksandić odigrale odločilno vlogo, posvečali znova. Tokrat pri noveli zakona o volitvah, ki uvaja skoraj popolno izenačenost spolov na kandidatnih listah. Predlog je podpisalo kar 62 poslancev SMC, Desusa, SD, ZL in Zaaba.

Povišanje obveznega deleža zastopanosti spola s 35 na 40 odstotkov predlagatelji navajajo kot razlog za skrajšani postopek odločanja, ki bi omogočil, da bi že junija lahko dokončno odločali o spremembah. Doslej so stranke morale v vsaki od osmih enot po državi predlagati liste, na katerih so bili od enajstih najmanj štirje kandidati »drugega spola«.

Odslej bo, če obvelja predlog SMC, to razmerje 6 : 5. Na državni ravni bo torej največ 48 kandidatov enega in najmanj 40 drugega spola. Doslej je bilo razmerje 56 : 32.

Vpliv na izide

Spolne kvote so v preteklosti že pomembno krojile rezultate. Na volitvah leta 2011 so v enoti Ljubljana Center zavrnili celotno kandidatno listo stranke Trs, ker so predlagali premalo žensk, kar ji je resno zmanjšalo možnosti za vstop v parlament. Na lanskih volitvah, ko je Trs nastopal v koaliciji ZL, te napake niso več ponovili.