Popovič ponuja »revolucionaren« predvolilni program

Koprski župan sodeluje z vrsto strokovnjakov, ki mu bodo v kratkem pomagali sestaviti zelo konkreten program.

Objavljeno
11. oktober 2011 18.11
Posodobljeno
11. oktober 2011 18.29
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Koprski župan Boris Popovič pripravlja predvolilni program za državnozborske volitve, čeprav sam (niti njegova stranka) na njih ne bo kandidiral. »Ta, imenujem ga revolucionarni program, bom ponudil zato, ker se v Kopru natančno zavedamo resnosti položaja in smo tudi v našem okolju ključno odvisni od dogajanja na državni ravni. Zato bomo brez slehernih obveznosti ponudili program, za katerega menimo, da bo učinkovit. Lahko ga sploh ne bodo upoštevali, lahko le deloma. Naš namen je sprožiti razpravo. Če ga niti deloma ne bodo upoštevali, potem bodo naslednje predčasne volitve še veliko prej na vrsti kot bodo decembrske,« je pojasnil svojo nenavadno potezo, ki jo bo temeljiteje predstavil čez dobra dva tedna, ko bo v celoti izdelana.

Boris Popovič sodeluje z vrsto strokovnjakov (imen ni izdal) z različnih področij, ki mu bodo v kratkem pomagali sestaviti zelo konkreten program. Slabost vseh dosedanjih predvolilnih programov različnih strank je v njihovi splošni deklarativnosti, s katero si volivci doslej niso mogli veliko pomagati.

»Zakaj pride do referenduma o pokojninski reformi? Zato, ker takšne reforme sploh ni bilo v volilnem programu. Če bi bila, potem bi bil referendum odveč. Če pa ti zahtevaš nekaj tako drastičnega, da na primer podaljšaš delovno dobo na 65 let, in tega v tvojem programu ni bilo, imajo ljudje pravico do izrekanja na referendumu,« meni Boris Popovič, ki nam je vnaprej razkril le delček (bistvo) programa, ki ga pripravlja.

»Če nekdo v predvolilnem programu reče, da bo povečal učinkovitost javne uprave, je to lepo slišati. Ne povedo pa, kako bodo to konkretno izpeljali. Premier je govoril o nemškem vlaku, ki smo ga že zdavnaj zamudili. Zdaj potrebujemo avion, da ga dohitimo. In če bomo enkrat res na letalu, potem se nihče ne bo več želel peljati z vlakom,« v prispodobah razlaga prvak stranke Koper je naš oziroma Slovenija je naša.

Njegova prva poteza bi bila: odpustitev prav vseh javnih uslužbencev v državni upravi. Vlado bi sestavljalo šest do osem ministrov. Vsak od njih bi lahko imel 10 do 15 strokovnjakov in vsi skupaj bi delovali v isti vladni palači z istimi skupnimi službami. Premier bi imel lahko 30.000 evrov plače, ministri 15.000, strokovnjaki 5000 evrov (neto).

Temeljito bi bilo potrebno spremeniti zakonodajo, ki pospešuje število uradnikov in birokratskih ovir. Namesto stotin zakonov bi parlament sprejemal po največ 4 do 6 zakonov na leto. Hkrati bi odločno posegel v lokalno samoupravo, vrnil Sloveniji samo 60 občin (vse manjše občine bi ukinil). Upravne enote bi bile le v mestnih občinah in večjih regijskih središčih (Sežana, Postojna...). Država bi ohranila fiskalno politiko, veliko pristojnosti bi prepustila občinam.

Ob takih zmanjšanjih uslužbencev uprave bi tudi bistveno znižal davčne obremenitve (prizadeval bi si za kakih 25- do 30- odstotno davčno obremenitev). »Naš 'cesar' hoče preveč v odstotkih in zato dobi malo v denarju, če bi bil zadovoljen z nižjim procentom, bi dobil več denarja, vendar te matematike slovenski 'cesar' še ne razume.« Ljudi iz državne uprave pa bi omogočil zaposlitve predvsem na področjih, kjer ima Slovenija dovolj možnosti za razvoj in premalo delovne sile: v turizmu, logistiki, energetiki in tudi proizvodnji.

Koper (in druge občine) morajo zahtevati spremembe na državni ravni, saj so razmere »na terenu« katastrofalne. »Če bi bile razmere v državi urejene, bi prišli tuji vlagatelji. Bil sem pri Lucianu Benettonu, ki bi prišel, če bi bila Slovenija na drugačnem glasu. V Koper je želel vlagati Milan Mandarić, a mu pri tem postavljajo različne ovire. Podobno so nam štiri leta vlekli izdajo vodnega soglasja za marino Žusterna, dokler Istrabenz ni propadel in ni mogel v investicijo. Tako nam zdaj ovirajo gradnjo otoka, potniškega terminala, tako se ustavlja gradnja olimpijskega bazena in hotela Solis (zaradi Primorja)...

Koliko časa so se igrali s predorom Markovec, kako daleč je še igrišče za golf, kako je s portoroško igralnico... Če država sama nima denarja za tretji cestni pas, če sama ne zna speljati železniške proge, naj to prepusti drugim. Naj odda koncesije, kot to počnejo Hrvati! Slovenija ima srečo, da je bogata dežela, in bi investitorji prišli. Ampak ne v takšno politično in družbeno okolje,« je dejal Boris Popovič.

In napovedal, da bodo tak ali podoben program prej ali slej morali sprejeti. Prej ga bodo, boljše bo za Slovenijo in njene državljane.