Posedi ne izključuje možnosti nove stavke

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Janez Posedi pred jutrišnjimi pogajanji z vlado opozarja, da vsi sindikati zavračajo vladni predlog varčevalnih ukrepov.

Objavljeno
24. april 2013 18.53
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Predstavniki vlade in sindikatov so začeli z nadaljevanjem usklajevanj o spremembah zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Pred jutrišnjim začetkom pogajanj o varčevalnih ukrepih vodja koordinacije stavkovnih odborov Janez Posedi opozarja, da se veča verjetnost nove stavke, »ker očitno vsi zavračajo vladni predlog«.

Glavnino sprememb zakona bodo danes najverjetneje uskladili, sicer pa si v koordinaciji predvsem želijo vedeti, kakšen učinek bodo imele spremembe, od česar bodo odvisna tudi pogajanja.

Sindikat državnih organov Slovenije medtem predlaga nov člen, na podlagi katerega bi posamezni proračunski uporabnik lahko prenesel sredstva iz drugih postavk proračuna v maso za plače, ko je ugotovljen prihranek na podlagi programa gospodarjenja in racionalizacije poslovanja.

Medtem je večina sindikatov trenutni vladni predlog varčevalnih ukrepov že zavrnila. Za sindikat državnih organov je ta neutemeljen in ne vsebuje potrebnih primerjav, zato so danes predstavili predpogoje za vladno stran, za katere pričakujejo, da jih bo upoštevala. Pogajanj sicer ne odklanjajo, a opozarjajo predvsem na to, da je poseganje zgolj na odhodkovno stran nesprejemljivo.

Stavkovni odbor šolskega sindikata Sviz je vladne predloge zavrnil že v torek, a hkrati pogojno dopustil nadaljnja pogajanja. Zahtevajo, da vse tri veje oblasti napovejo znižanje svojih plač, ki bo večje od znižanja plač javnim uslužbencem, in dogovor o časovno vnaprej omejenih ukrepih.

Posedi predvsem pričakuje, da bo glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant spoznal, da je treba odpraviti razloge za zadnjo, januarsko stavko javnega sektorja ter preprečiti nove. Omenil je možnost, da bi se nato lahko pogovarjali o ukrepih za prihodnje leto, saj da imajo do takrat še dovolj časa.

Virant v četrtek pričakuje odgovor sindikatov na vladne predloge, takrat pa da bodo predstavili svoj približevalni predlog.