Poslanci se učijo angleško (na državne stroške)

Znanje zaupajo »svojim« ljudem. Eden od svetovalcev v desetih dneh zaslužil tri tisoč evrov.

Objavljeno
22. julij 2013 10.44
ola tujega jezika 19.julij 2013
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Državni zbor (DZ) vsakemu poslancu letno zagotavlja 800-evrski proračun, ki ga lahko porabi za izobraževanje. Poslanske skupine so v prvih šestih mesecih letošnjega leta v ta namen rezervirale več kot 25.000 evrov, ki so jih porabili za učenje angleščine in veščin javnega nastopanja.

Medtem ko so poslanci prejšnji teden brez glasu proti ukinili obvezno učenje drugega tujega jezika v osnovni šoli, podatki DZ kažejo, da se izbranci ljudstva vseeno zavedajo pomembnosti znanja tujih jezikov – a očitno le zase. Vsak peti član 90-članskega parlamenta se je namreč letos lotil učenja oziroma izpopolnjevanja angleščine.

Vsi v isto šolo

Najbolj množično so v novo znanje zagrizli v največji opozicijski stranki SDS. Dragutin Mate, Jožef Jerovšek, Eva Irgl, Janja Napast, Sonja Ramšak, Danijel Krivec, Tomaž Lisec, Andrej Šircelj, Ljubo Žnidar ter nekdanji poslanki Patricija Šulin in Damjana Petavar Dobovšek so si privoščili hitre tečaje angleškega jezika.

Prav vsi so za to najeli jezikovno šolo Candor-Dominko z Vrhnike. Gre za družbo, ki jo vodi profesorica Mirjam Dominko, ki je pred leti kandidirala za občinsko svetnico stranke SDS. Podjetje je po podatkih Supervizorja v zadnjih desetih letih s posli v DZ zaslužilo slabih 145.000 evrov. Za bolj tekoče znanje tujih jezikov so se odločili tudi vsi štirje poslanci NSi; vadili so z govorci, katerih materni jezik je angleščina. Možnost osvežitve najbolj razširjenega svetovnega jezika na državne stroške sta izkoristila tudi poslanka PS Saša Kos ter Ivan Simčič (nepovezan).

Vogrin v »alfa stanju«

Bolj nekonvencionalno pot pa je ubral drugi nepovezani poslanec Ivan Vogrin. Podobno kot nekaj članov Ropove in prve Janševe vlade se je odločil za sistem »super učenja«. Gre za učenje v polspečem, tako imenovanem alfa stanju, ki naj bi bistveno izboljšalo učne rezultate in v nekaj šolskih urah dalo rezultate večmesečnega običajnega guljenja knjig. Izvajalci programa na spletu oglašujejo, da »super učenje« tudi pomirja in zmanjšuje stres ter hkrati izboljša še posameznikov dolgoročni spomin. Vogrin je pogodbo sklenil sredi aprila, za storitev pa je državni zbor dobil račun za 780 evrov.

Druga najbolj cenjena veščina v DZ je očitno javno nastopanje. Za tečaj nastopanja pred mediji sta se v največji vladni stranki odločila šef poslancev PS Jani Möderndorfer in predsednica preiskovalne komisije o ekstremistih Maja Dimitrovski. Prvega je urila hčerinska družba marketinške agencije Pristop, drugo pa najverjetnejša prihodnja slovenska veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko.

Poslansko skupino SDS je retorike in javnega nastopanja učil strankin nekdanji poslanec Mirko Zamernik in za deset dni dela zaslužil 3000 evrov. Komuniciranja z mediji se je pri agenciji Propiar učilo tudi pet poslancev DL, medtem ko so poslanci Desusa za podobne storitve najeli družbo Šola retorike.