Poslanci visokemu šolstvu vrnili 16 milijonov  

V DZ so poslanci sprejeli amandma opozicije. Pred DZ je protestiralo okoli 4.000 študentov in profesorjev.

Objavljeno
06. december 2012 10.04
Posodobljeno
06. december 2012 10.36
Nejc Gole, gospodarstvo; Tina Kristan, Ozadja
Nejc Gole, gospodarstvo; Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana - Gregor Virant (DL) je v DZ napovedal, da bo podprl amandma opozicije, ki bi visokemu šolstvu glede na vladni predlog proračuna prinesel dodatnih 16 milijonov evrov (v predlogih proračunov za leti 2013 in 2014). Od drugih koalicijskih poslancev je podporo amandmaju napovedala tudi Marjana Kotnik Poropat (DeSUS).

Virant je pojasnil: »Ta amandma bom podprl, ker mislim da v tej točki proračun ni dober, preprosto zaradi tega, ker je poseg v sfero visokega šolstva in znanosti nesorazmerno visok. Dejansko gre za 15-odstotno znižanje na tem področju, na področju znanosti za približno 20-odstotno in to je izjemno slabo sporočilo. Celotni javni sektor mora zategovati pas, o tem ni nobenega dvoma, vendar moramo to delati po nekem načelu sorazmernosti, povsod približno enako, predvsem pa da se ne posega tako močno v tistem segmentu, ki je za to družbo in za njen preboj iz krize najbolj pomemben.«

Franc Pukšič (SLS) se je začudil, kako lahko predsednik DZ, ki je član koalicije, glasuje drugače, kot je bilo dogovorjeno. Seja DZ je bila sicer pri razpravi o amandmaju k proračunu na zahtevo Mateja Tonina (NSi) prekinjena za 45 minut.

Po prekinitvi seje so sprejeli dopolnilo, po katerem visokemu šolstvu vračajo 16 milijonov evrov sredstev. Poslanci so amandma z veliko večino (79) sprejeli.

Protesti študentov in profesorjev zaključeni


Medtem je pred parlamentom protestiralo proti varčevanju v visokem šolstvu tri do štiri tisoč študentov in profesorjev. Demonstranti so se zbrali deset minut pred deseto na Kongresnem trgu in med sejo prišli pred DZ, kjer so mirno protestirali. Protesta so se udeležile vse fakultete Univerze v Ljubljani, pridružili pa sta se jim tudi mariborska in primorska univerza. Na transparentih je med drugim pisalo: »Odstopi Janša Janez, Kangler je že danes!«, »Ne bomo vam dali naših profesorjev!« in »Pokažite nam diplome!«

Del študentov se je po koncu predvidenega programa prijel za roke in tako rekoč obkolil državni zbor. Organizatorji so jih pozvali, naj se - kot je bilo dogovorjeno - razidejo. Veriga se je že razpustila, protestniki pa so že zapustili ploščad pred DZ.