Postopek ugotavljanja plagiatorstva premierke teče po najhitrejši poti

Rektor UL Pejovnik pojasnil, da postopek lahko traja od treh do šestih mesecev.

Objavljeno
17. april 2013 17.23
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Na ljubljanski univerzi ne bodo zavlačevali postopkov ugotavljanja morebitnega plagiata magistrske naloge premierke Alenke Bratušek, je ob robu javne predstavitve mnenj o problematiki plagiatorstva v DZ dejal rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik. Postopek teče po najhitrejši možni poti in lahko traja od tri do šest mesecev, je ocenil.

Število plagiatov, ki jih ugotovijo in sankcionirajo na slovenskih univerzah, se močno razlikuje od katerekoli evropske ali svetovne države, je poudaril Pejovnik. Pritrdil je, da univerze, tudi ljubljanska, javno ne obešajo na veliki zvon dejanja, povezana s plagiatorstvom.

Postopki ugotavljanja plagiatorstva trajajo, ker vsi takšni postopki končajo na sodiščih, kar velja tudi za ljubljansko univerzo, je pojasnil Pejovnik.

Na novinarsko vprašanje, zakaj postopki ugotavljanja suma plagiatorstva pri politikih in drugih javnih osebnostih trajajo tako dolgo, je rektor odgovoril: »Zelo težko si predstavljam, kaj bi bilo, če bi univerza spor na sodišču izgubila. Verjetno bi trdili, da nismo delali strokovno, da bi si raje vzeli malo več časa in ne grešili. Univerza praviloma sicer skrbi za visoko strokovnost svojega dela.«

Dodal je še, da je v dveh sodnih postopkih sodišče pritrdilo univerzi, vendar sodbi še nista pravnomočni.

Senat Fakultete za družbene vede (FDV) se je 8. aprila seznanil s poročilom dekana Bojka Bučarja in potrdil začetek postopka ugotavljanja domnevnega plagiatorstva magistrske naloge Alenke Bratušek, ki pa je navedbe o tem, da naj bi bil njen magisterij plagiat, že večkrat zavrnila.

V skladu s statutom univerze predlog za začetek postopka odvzema znanstvenega naslova poda rektor oziroma dekan, če obstajajo okoliščine, ki kažejo na to, da so pogoji za odvzem verjetno izkazani, o predlogu pa nato odloči pristojni senat.

Če senat meni, da je predlog utemeljen, sprejme sklep, s katerim začne postopek odvzema naslova in določi pooblaščenca za vodenje postopka do izdaje odločbe. V primerih uvedbe postopka senat imenuje tudi tričlansko komisijo visokošolskih učiteljev, ki pripravijo ločena pisna poročila o razlogih za odvzem naslova.