Posvet diplomacije: Za Slovenijo je Evropa eksistencialno pomembna

Glavne teme slovenske diplomacije so Evropska unija, nova zunanjepolitična strategija in gospodarska diplomacija.

Objavljeno
06. januar 2014 21.11
Saša Vidmajer, zunanja politika
Saša Vidmajer, zunanja politika

Ljubljana – Tradicionalni letni posvet diplomacije, ki se je danes za zaprtimi vrati začel na Brdu pri Kranju, letos sovpada z izrazito ekonomsko šibkostjo Slovenije. Ta se z veliko težavo bori, da bi EU dokazala svojo verodostojnost. V interesu države je, da ostane v Evropi prve hitrosti, je dejal predsednik Borut Pahor.

Srečanja se tokrat udeležuje približno 50 vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev. Danes sta jih nagovorila predsednik republike Borut Pahor in zunanji minister Karl Erjavec, v sredo bo nastopila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Današnja razprava je bila namenjena evropskim vprašanjem in zunanjepolitični strategiji, jutri bodo v ospredju dvostranske zadeve in multilateralna vprašanja, v sredo pa bo glavna tema gospodarska diplomacija. Letošnji diplomatski posvet sovpada s časom najbolj načete slovenske kredibilnosti in mukotrpnega dokazovanja, da je država svoje finančne težave sposobna rešiti sama. Slovenska zunanja politika pa je brez strateške vizije o svojih mednarodnih ciljih.

V EU prve hitrosti

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru poudaril, da je obstanek v najbolj poglobljenem jedru Evropske unije eksistencialno pomemben za interese naroda in Slovenije. Evropa se bo v prihodnje razvijala z več hitrostmi, zato je treba biti med prvimi, kar je samo delno odvisno od tukajšnje politične volje. V knjižici z naslovom Osvežitev strategije zunanje politike, ki jo je razdelil med zbrane diplomate, je poudaril, da je umestitev odvisna predvsem od kvalificiranosti za to, da ostaneš v prvi skupini – in ta bo v vsakem primeru Evropa z enotno valuto. Meni, da se bosta procesa širitve in poglobitve izvajala hkrati, nekatere države pa bodo pri tem zaostajale.

»V našem interesu je, da smo v Evropi prve hitrosti. To pa ni naša zunanjepolitična ali evropska usmeritev, ampak predvsem domača naloga – če ocenjujemo, da je to naš nacionalni interes,« je dejal predsednik republike.

Pričakuje soglasje za novo konvencijo o prihodnosti Evrope, predvidoma po evropskih volitvah, omenil pa je tudi možnost razprave o prenosu več pristojnosti na Unijo. Pripomnil je, da je po 15 letih dozorel čas za pripravo nove strategije slovenske zunanje politike, zato si bo prizadeval, da bi dokument nastal v razumnem času.

Potrebujemo strategijo

Slovenija potrebuje novo zunanjepolitično strategijo, ki bo določila vlogo v mednarodnem prostoru in določila vitalne interese, je zjutraj, na začetku posveta, dejal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Nujen je razmislek o vlogi slovenske zunanje politike, še posebno zaradi hitrih sprememb v mednarodni skupnosti, je povedal minister, ki želi, da bi državni zbor novi dokument sprejel še letos. Strategija iz leta 1999 je zdavnaj zastarela, takratne cilje, članstvo v EU in Natu, je država izpolnila in od lani poteka razprava o novem zunanjepolitičnem dokumentu, izhodišča zanj so že sprejeta.

Slovenija, ki je bila še v času predsedovanja Evropski uniji zgodba o uspehu, mora urediti svoj javnofinančni položaj oziroma dokazati, da zmore svoje težave sama urediti, je komentiral Erjavec; to je po njegovih besedah izziv tudi za pravkar začeto leto. Med evropskimi prednostnimi nalogami je navedel širitev EU ter skupno varnostno in zunanjo politiko, med multilateralnimi izzivi prizadevanje za uspešno kandidaturo v svet Združenih narodov za človekove pravice v obdobju 2016–2018. V zvezi z dvostranskimi problemi LB je ponovil stališče uradne Ljubljane, da se ti rešujejo v okviru sukcesije, in ne na hrvaških sodiščih.

Mreža in varčevanje

Slovenski zunanji politiki tačas manevrski prostor določata kriza in varčevanje. V svetu ima 49 diplomatsko-konzularnih predstavništev, med njimi 42 ambasad, v preteklih dveh letih so jih zaprli šest. V prihodnje zapiranj menda ne bo, v Mladiki pričakujejo, da bi prvo novo veleposlaništvo odprli že prihodnje leto: razmišljajo predvsem o Tanzaniji, s tem bi izkoristili stavbi nekdanje jugoslovanske ambasade in rezidence, ki ju je Slovenija dobila po nasledstvu.

Načrtujejo tudi diplomatsko navzočnost v Perzijskem zalivu, ministrstvo za zunanje zadeve pa pripravlja strokovno podlago za določitev lokacije. Odločajo se med Kuvajtom, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati. Erjavec postavlja v ospredje odpiranje vrat gospodarstvu in internacionalizacijo poslovanja; tudi reorganizacija mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev bi morala pomagati slovenskemu gospodarstvu. S proračunom za zunanje ministrstvo za letos ni zadovoljen, a je to zdaj menda stalni problem vseh ministrstev.