Pozicijska vojna med vlado in sindikati zaradi varčevalnih ukrepov

Preberite si, na katerih točkah se spopadata ključna akterja bitke za rebalans proračuna in kje se pripravljajo na stavko.

Objavljeno
04. april 2012 11.12
Ma. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Ma. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Tudi četrta pogajanja s sindikati o znižanju plač in drugih dohodkov v javnem sektorju včeraj niso prinesla soglasja. Vlada je nekoliko popustila glede regresa in povračila stroškov, še vedno pa vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač, ki ga sindikati vztrajno zavračajo. Zato bo danes predlagala nov dogovor s sindikati.

Trenutno je tako na pogajalski mizi še vedno 15-odstotno linearno znižanje plač javnih uslužbencev in (pravosodnih) funkcionarjev, pred znižanjem pa bi vlada v dveh zamahih vendarle odpravila plačna nesorazmerja.

V nekaterih sindikatih že potekajo priprave na splošno stavko, ki je napovedana 18. aprila.

Sindikat delavcev v pravosodju

Iz Sindikata delavcev v pravosodju Slovenije (SDP) so danes sporočili, da so oblikovali stavkovni odbor in s tem napovedali sodelovanje na splošni stavki. »Pridružujemo se ostalim sindikatom v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, s stavkovnimi zahtevami, da vlada umakne nepravične ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo. Smo tudi proti zniževanju plač in odpuščanju,« so zapisali.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz)

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) je sprejel sklep o splošni stavki ter ustanovil stavkovni odbor. Zagotavljajo, da bo stavka dobro vodena in dobro organizirana, potekala bo v vseh javnih zavodih, glasovanje o njeni podpori in prvi odzivi so po besedah predsednice glavnega odbora Sviza Jelke Velicki ugodni. Glasovanje bo predvidoma koncano v petek.

V primeru stavke bodo vrtci in šole zaprti, starši bodo o tem natancno in pravocasno obvešceni, vzgojitelji in vsi zaposleni bodo na delovnih mestih, v mestnih obcinah pa se bodo udeležili protestnih shodov.

Policijski sindikat

V Policijskem sindikatu Slovenije natancnejša navodila še pripravljajo. Kot nam je pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševic, jih pri izvajanu stavke omejuje zakon o policiji: policisti so dolžni med stavko opravljati naloge varovanja življenja, osebne varnosti ljudi in premoženja, preprecevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, odkrivanja in prijemanja storilcev kaznivih dejanj, vzdrževanja javnega reda ... Ali bodo policisti, recimo, med stavko izrekali globe ali ne, bo znano prihodnji teden. Vsekakor pa se jih bo doloceno število udeležilo protestnih shodov. Kot je dejal Uroševic, je pripravljenost na stavko velika, ne zgolj med policisti, temvec tudi v strokovno-tehnicnih službah in uradniškem delu.

Sindikat carinikov

Sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Mišcevic pa je dejal, da o tem, kako bo stavka potekala, še razmišljajo. »Ce se bomo odlocili za stavko, bomo objavili pravila. Prednost dajemo socialnemu dialogu in iskanju ustrezne rešitve.«

Sindikat zdravstva in socialnega varstva

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva se po besedah njegovega predsednika Zvonka Vukadinovica zavedajo, da imajo zelo težke pogoje za stavko. Kot poudarja, scenarij še ni znan, veliko je odvisno tudi od
tega, ali se bo stavki pridružil Fides. Vukadinovic pravi, da se nagibajo k temu, da bi stavkali na trgih vecjih mest, delo pa na dan stavke opravljali po nedeljskem razporedu - dežurne ekipe bi torej opravljale nedeljske delovne obveznosti (zmanjšan obseg storitev). Vukadinovic pravi, da so stavke v zdravstvu in socialnem varstvu še posebno obcutljive in se velikokrat izrodijo, saj ko »vidiš cloveka, ki te potrebuje, mu težko  receš, da mu ne boš pomagal, ker stavkaš«.