Poziv za notifikacijo avstrijske ADP

Pozivu Franceta Bučarja in Ivana Kristana se je pridružilo več kot sto podpisnikov. 

Objavljeno
12. maj 2015 20.31
SLOVENIA-AUSTRIA-PAHOR-FISCHER
 Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana – Več kot sto podpisnikov se je pridružilo pozivu Franceta Bučarja in Ivana Kristana, naj državni zbor »brez odlašanja« sprejme akt o notifikaciji nasledstva Slovenije po Jugoslaviji zaradi avstrijske državne pogodbe (ADP).

Pod poziv so se podpisali Vitomil Türk, nekdanji ustavni sodniki Lojze Ude, Ciril Ribičič, nekdanja diplomata Peter Toš in Zvone Dragan, akademiki in mnogi drugi sopodpisniki, ki so opravljali različne javne funkcije. Bučar in Kristan bosta danes javno predstavila poziv, v katerem ugotavljata, da je notifikacija nasledstva ADP potrebna »z državnopravnega vidika, ker bo šele s tem aktom uresničena Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti RS.« Zanimiv bo odziv vodstva DZ na poziv, saj je predsednik Milan Brglez nekoč podpiral notifikacijo pogodbe.

Danes so na Dunaju tudi predstavniki koroških Slovencev in gradiščanskih Hrvatov ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne v Evropi in 60. obletnici podpisa ADP opozorili, da so nekateri členi glede manjšin izpolnjeni, pri številnih členih, ki zadevajo medije in izobraževanje, pa država zamuja.