Pred sodbo koalicija hiti s popravki obdavčitve nepremičnin

V petek bo ustavno sodišče razglasilo sodbo o obdavčitvi nepremičnin, ki jo bo parlament popravljal že jutri

Objavljeno
25. marec 2014 21.04
Portoroz, obala, nepremicnine, parcele, hise, vikendi
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – V parlamentu bo koalicija že jutri po nujnem postopku popravljala zakon o obdavčitvi nepremičnin. Ukiniti nameravajo višjo obdavčitev nerezidenčnih stanovanj in zamakniti roke za pripravo in pošiljanje odločb ter datume, kdaj bo davek treba plačati.

Pošiljanje odločb in položnic je ustavno sodišče začasno prepovedalo. A to zadržanje bo veljalo le, dokler ustavno sodišče ne presodi ustavnosti rešitev v zakonu o obdavčitvi nepremičnin.

Sodba bo po napovedih več ustavnih sodnikov razglašena ta petek. Le ena od novosti, ki jih sodniki presojajo, je več kot trikrat višja 0,5- odstotna obdavčitev nerezidenčnih nepremičnin v primerjavi z 0,15- odstotno obdavčitvijo rezidenčnih.

Če bo obdavčitev izenačena, kar poskušajo že pred sodbo ta teden uzakoniti koalicijski poslanci, bo letos državni proračun izgubil okoli 20 milijonov od skupaj dobrih 400 milijonov evrov, je izračunala vlada. Prihodnje leto bo »izpada« za okoli 22 milijonov. Kot smo že poročali, je predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič že pred časom napovedal, da bodo še ta mesec presodili o obdavčitvi nepremičnin, ki je bila lani po nujnem postopku izglasovana na nočni seji parlamenta.

Opozicijska obstrukcija

Zaradi teh napovedi iz ustavnega sodišča je opozicija v zadnjih dneh nasprotovala naglemu popravljanju ureditve že ta teden. Po njihovi oceni bi morali počakali vsaj do prihodnjega tedna, da bi se pokazalo, kakšna bo sodba in kaj vse bo morebiti treba popraviti. A koalicija je vztrajala, da so popravki nujni takoj, da bi obdavčitev po novem sploh bilo mogoče izvesti. Če bo ustavno sodišče zahtevalo večje spremembe, pa bodo pozneje predlagali še te.

Sejo odbora za finance so v ponedeljek ponoči, ker je koalicija vztrajala pri takojšnjih popravkih ureditve nepremičninskega davka, opozicijski poslanci celo protestno zapustili in obstruirali glasovanja. Predsednik odbora Bojan Starman (DL) je, ko je koalicija višjo obdavčitev nerezidenčnih nepremičnin pred časom poskušala ukiniti kar v noveli zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, prisluhnil opoziciji in to onemogočil. Pri noveli nepremičninskega zakona pa je vztrajal, da tokrat ni razlogov za prestavljanje glasovanj.

Popravki kar dveh zakonov

Danes je parlament na začetku seje, ki je sicer posvečena poslanskim vprašanjem, na dnevni red že dodal popravljanje nepremičninske obdavčitve. Protesti opozicijskih SDS, SLS in NSI, da ni modro prehitevati ustavnega sodišča, koalicijske večine niso prepričali. Za naglo popravljanje obdavčitve nepremičnin že jutri je glasovalo 41 poslancev, proti 35.

Ob odpravi višje stopnje obdavčitve nerezidenčnih stanovanj in hiš poskuša koalicija določiti še, da bi za odmero davka upoštevali podatke, ki bodo v registru 1. maja in da bi za mesec in pol zamaknili pošiljanje odločb za plačilo davka – na 15. julij. Prvi obrok bi bilo treba po noveli plačati do 30. septembra. Plačilo bi bilo mogoče največ na štiri obroke, zadnji bi moral biti plačan najpozneje 20. decembra.

V petek bodo poslanci, tudi po nujnem postopku, popravljali še zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin in med drugim omogočili ugovor na ocenjeno vrednost nepremičnine.

A takrat bodo v koaliciji in opoziciji najbrž še bolj prebirali, kaj bo o nepremičninski ureditvi odločilo ustavno sodišče. Noveli zakonov o obdavčitvi in vrednotenju nepremičnin do razglasitve sodbe v nobenem primeru še ne bosta veljali. Če se bo pokazalo, da sta v nasprotju s sodbo, ju bo v skrajnem primeru z vetom ustavil državni svet.