Predčasne volitve 13. julija? Solidarnost napoveduje ustavno presojo

SDS, PS, SD ne bodo predlagale mandatarja. Pahor: Volitve možne julija. Solidarnost: Najverjetneje bi sprožili presojo ustavnosti.

Objavljeno
12. maj 2014 10.01
Posodobljeno
12. maj 2014 10.01
DZ
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Ni. Č., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Predsednik republike Borut Pahor danes in jutri preverja, ali po padcu vlade Alenke Bratušek poslanske skupine ne bodo predlagale novega mandatarja. V SDS, PS in SD so že napovedali, da ne bodo predlagali mandatarja. Z drugimi strankami se bo Pahor srečal jutri.

Pahor: Volitve možne julija

Predsednik republike je ocenil, da pri izbiri volitev »ni dobrih rešitev, so samo slabe ali manj slabe«.

V primeru skrajšanja roka, torej če Pahor ne bo predlagal mandatarja, je izvedba volitev mogoča v juliju, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Druga možnost je brez skrajšanja roka - razen v primeru predloga poslanskih skupin ali skupine poslancev za novega mandatarja - pa konec avgusta.

V Pahorjevem uradu so spomnili na stališče pravnikov, da je avgust neprimeren za izvedbo volilnih opravil oziroma volitev.

Tanko: Postopkov ne bi skrajševali

Jože Tanko je po sestanku pri predsedniku države dejal, da mandatarja ne bodo predlagali, a se sicer zavzemajo za neskrajšane postopke do predčasnih volitev. Kljub temu, da postopkov ne bodo oteževali.

Pahorju so ob tej priložnosti predlagali tri spremembe ustave; da bi se državni zbor z glasovi 46 poslancev lahko predčasno razpustil, uveljavitev večinskega volilnega sistema ter skrajšanje postopkov oblikovanja vlade po volitvah. Zavedajo se, da v DZ ni podpore za predloge.

»Po predčasnih volitvah ni v interesu nikogar, da bi se oblikovala manjšinska vlada, kar bi lahko vodilo v nove predčasne volitve. Imamo unikatno ureditev, ki že sama po sebi povzroča težave,« je predloge pojasnil Tanko.

Tudi PS na volitve ne bi šla julija

Jožef Kavtičnik je po srečanju dejal, da tudi v njihovi poslanski skupini mandatarja ne bodo predlagali. Sicer pa se jim julijski rok za predčasne volitve glede manjše volilne udeležbe ne zdi primeren. Kot je dejal, bodo podprli tisti datum, ki ga bo predlagal predsednik države.

Predloge SDS glede spremembe volilnega sistema v PS ocenjujejo kot del predvolilne kampanje.

Če bodo stranke držale besedo in postopka ne bodo podaljševale z vlaganjem kandidatur, si predsednik lahko  že v torek ali sredo skrajša zakonsko določen 30-dnevni rok, ko sam predlaga kandidata.

Potem so na vrsti poslanci, ki imajo za iskanje mandatarja v drugem krogu na voljo dva tedna, v tretjem pa še dodatna dva dneva (ko za izvolitev zadostuje že večina navzočih poslancev).

V SD pripravljeni na kateri koli datum

Vodja poslancev SD Matjaž Han je predsedniku republike na pogovoru sporočil, da v stranki ne bodo predlagali ne novega mandatarja ne sodelovali pri morebitni sestavi nove vlade. Pahorju zaupajo, da bo predlagal ustavno skladen datum predčasnih volitev; v SD so po besedah Hana pripravljeni na kateri koli datum, tudi julija.

Möderndorfer ne komentira nastajanja stranke Alenke Bratušek

Jani Möderndorfer, vodja novonastale poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki je nastala z odcepitvijo podpornikov Bratuškove od PS, je zagotovil, da ne bodo predlagali nobenega mandatarja, prav tako ga ne bodo podprli, če ga bo predlagal kdo drug. »Najbolj sprejemljiv datum za državnozborske volitve je 13. julij.«  Möderndorfer pričakuje, da se bo na ta datum verjetno kdo pritožil, kar bi utegnilo prestaviti volitve.

Nastajanje nove stranke Alenke Bratušek ni želel komentirati.

Če ni izvoljen nihče, predsednik razpusti državni zbor in v 40 do 60 dneh razpiše volitve. To pomeni, da bi Pahor lahko volitve razpisal 13., 20. ali 27. julija.

Seveda pa utegne postopke podaljšati morebitna ustavna presoja zaradi volitev v času počitnic. Potem bi se na volišča najverjetneje odpravili septembra.