Predsednik Pahor prostovoljno obiskal KPK

 Pred začetkom novega kroga privatizacije in začetkom poslovanja slabe banke se je predsednik seznanil s tveganji.

Objavljeno
31. julij 2013 10.02
Predsednik Borut Pahor je obiskal Komisijo za preprečevanje korupcije, kjer se je sestal z predsednikom Goranom Klemenčičem. Ljubljana, 30.julija, 2013.
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ljubljana - Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je začel v šaljivih tonih: predsednik republike Borut Pahor je prvi funkcionar, ki je na KPK prišel prostovoljno. Nadaljevanje je bilo bolj resno: kakšen bo okvir privatizacije in poslovanja slabe banke?

Predsednik države Borut Pahor je Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) obiskal v občutljivem trenutku. Država je tik pred novim krogom privatizacije in tik pred začetkom poslovanja slabe banke. Predsednik KPK Goran Klemenčič je po pogovoru s predsednikom države povedal, da komisija pri poskusih omejevanja korupcije in klientelizma potrebuje partnerje - v vseh treh vejah oblasti. Obisk predsednika republike jemljejo kot potrditev zavedanja, da sta problema korupcije in pomanjkanja vladavine prava dve ključni šibkosti slovenske tranzicije.

Klemenčič je pri tem ocenil, da so institucije pravne države kljub nespornemu napredku še vedno šibke. »Metode in način delovanja dela politike in interesnih skupin pa ostajajo precej nespremenjeni in so še vedno 'uspešni'.«

Predsednik Pahor je o privatizaciji in začetku poslovanja slabe banke dejal, da »v preteklosti Slovenija s takimi projekti bodisi ni imela znanja bodisi ni imela sreče ali pa, v najslabšem primeru, zaradi naklepnih ravnanj - da bi imel nekdo od tega korist - stvari niso bile urejene tako, da bi bili procesi transparentni in z javnofinančnega vidika uspešni. Zdaj mora biti drugače.« Še je nekaj časa, da se država zavaruje pred ponovitvijo napak, ki so bile storjene v zadnjih dveh desetletjih. Te napake pa so, tako Pahor, razgradile moralni kapital slovenskega javnega življenja.

Ni zagotovil, da bo bolje

Po obisku je predsednik Pahor javnost seznanil, da komisija pripravlja seznam ukrepov, ki naj bi ob novem krogu privatizacije in ob začetku poslovanja slabe banke zmanjšali tveganja. Seznam ukrepov še ni javen. Ukrepe - šlo naj bi za zelo praktične zadeve - komisija pripravlja v sodelovanju z ministrstvom za finance in slabo banko. Tveganja, povezana s privatizacijo in začetkom poslovanja slabe banke, pa so - tako Klemenčič - »zelo realna«. Klemenčič opozarja, da bodo ti procesi potekali v okolju upravljanja družb v državni lasti. »Vsi vidimo, kakšen divji zahod je nastal v zadnjih letih, ko gre za kadrovanje v nadzorne svete in uprave gospodarskih družb v državni lasti. Vsi vidimo tudi, kakšen je tu nivo transparentnosti. In prav nobenega zagotovila ni, da bi bila privatizacija v tem kontekstu izpeljana bistveno drugače.«

Komisija za preprečevanje korupcije je edini državni organ, ki ga neposredno imenuje predsednik republike. Obisk predsednika Pahorja na sedežu komisije je prva gesta, s katero je sedanji predsednik podprl delovanje KPK.