Predsedniki strank gredo na evropske volitve

Za zdaj je uradno potrdila kandidaturo le Ljudmila Novak. V volilno tekmo bi utegnila vstopiti tudi Bogovič in Lukšič.

Objavljeno
28. januar 2014 20.44
Sestanek premierke Alenke Bratovšek s koalicijo. V Ljubljani 6.5.2013
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Izjava Igorja Lukšiča, da bo dal soglasje h kandidaturi za evropskega poslanca, je zbudila precej pozornosti. Ali to pomeni, da bo SD po Borutu Pahorju znova imela predsednika v Bruslju? Za takšne napovedi je še prezgodaj, odgovarjajo v stranki, v kateri so evidentirali kar 160 kandidatov.

»Gotovo bom dal soglasje. In pozval vse druge, ki izpolnjujejo pogoje, da storijo enako,« je za Delo ponovil Igor Lukšič. Ko bodo imeli seznam podpisanih možnih kandidatur, bodo odločali naprej, je dodal.

SD bo, tako kot večina drugih strank, kandidatno listo potrdila in objavila šele dober mesec pred volitvami, torej konec marca ali aprila. Takrat bo tudi padla dokončna odločitev, ali bo med kandidati tudi Lukšič.

Kljub temu je njegovo soglasje pomembno politično sporočilo, saj si je težko predstavljati, da organi stranke ne bi potrdili lastnega predsednika. S tem je nakazal, da o selitvi v Bruselj resno razmišlja, pustil pa si je tudi možnost, da kandidaturo v zadnjem hipu umakne.

Ministri ostajajo doma

Edina predsednica stranke, ki je javno potrdila, da bo kandidirala za evropsko poslanko, je Ljudmila Novak (NSi), ki že ima za sabo en poslanski mandat.

NSi je po izvolitvi za predsednico prvo leto celo vodila iz Bruslja. Stranka ne skriva, da računa na dober rezultat, nosilec liste – torej tisti, ki ga stranka želi poslati v evropski parlament – pa bo znova Lojze Peterle in ne Novakova.

V volilno tekmo bi lahko vstopil tudi predsednik SLS Franc Bogovič. V stranki so nam povedali, da evidentiranje še poteka in da je Bogovič tudi med predlaganimi imeni. SLS sicer doslej na evropskih volitvah ni bila uspešna, vendar bi bil nastop njenega prvaka v kampanji dobra promocija stranke, ki si boljši rezultat obeta na jesenskih lokalnih volitvah.

»Evropska politika me zelo zanima in se v njej dobro znajdem. Vendar se k temu ne nagibam, ker bi rad dokončal projekte na ministrstvu,« nam je včeraj povedal Gregor Virant (DL) in potrdil, da je ta odločitev že »skorajda dokončna«. Virant je sicer med evidentiranimi kandidati stranke, tako kot minister Senko Pličanič in poslanca Polonca Komar in Marko Pavlišič.

Med prvaki strank, ki na majske volitve ne gredo, sta zagotovo tudi vodja PS Alenka Bratušek in predsednik Desusa Karl Erjavec. Upokojenska stranka na volitvah sploh ne bo sodelovala.