Prejeli smo odziv Milana Kučana: »Janez Janša proti Janezu Janši«

Odzval se je na trditev Janše, da je sklical sejo predsedstva dvanajst ur potem, ko so tanki odšli iz vojašnice.

Objavljeno
24. julij 2014 19.59
Posodobljeno
24. julij 2014 19.59
Milan Kučan je po 14 letih prvič obiskal Beograd
Milan Kučan, Ljubljana
Milan Kučan, Ljubljana

Za osvežitev spomina Janezu Janši. V knjigi Premiki (Janez Janša, Mladinska knjiga 1992, str. 315) piše: 27. 06. 1991 »Ob 07.00 zasedanje slovenskega predsedstva v razširjeni sestavi. Med zasedanjem dobi Peterle Kolškovo brzojavko, da je 5. vojaško območje pooblaščeno za prevzem nadzora nad mejami SFRJ. Ukaz predsedstva RS (ki se začne izpolnjevati takoj): preprečiti umik MTS JA iz RS, blokada infrastrukturnih objektov, oviranje manevrov JA, TO brani objekte in komunikacije. Rupel v imenu vlade seznani vse članice KVSE in mednarodno skupnost z oboroženim posegom v RS.«

Predsedstvo se je sestalo tri in pol ure po tem, ko je bil, kot piše Janša sam, ob poltretji uri zjutraj obveščen o izhodu tankov iz vojašnic obrambni minister in avtor Premikov Janša. Podrobneje celotno takratno dogajanje opisuje na straneh 162–165.

Včerajšnjo trditev Janše, da sem sklical sejo predsedstva šele dvanajst ur po tem, ko so tanki odšli iz vojašnice, zanikajo dejstva in besede samega Janše iz leta 1992. Sejo sem za sedmo uro sklical kmalu po tem, ko sem nekaj po četrti uri zjutraj prišel v pisarno.

Mimogrede še glede spanja med vojno: kolikor sem sploh spal, sem to počel v pisarni v prvem nadstropju na vogalu Erjavčeve in Prešernove ceste, med vožnjami v Zagreb na pogajanja o premirju z ministrsko trojko Evropske skupnosti, pa tudi doma v Murglah. Nisem pa ne spal ne delal v zaklonišču globoko pod Cankarjevim domom. Kolikor vem, se tja ni zatekel tudi noben član predsedstva RS.