Premalo sindikatov za odpravo plačnih nesorazmerij

Uslužbenci na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom še ne bodo dočakali odprave anomalij.

Objavljeno
18. januar 2018 20.23
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Od tega, koliko sindikatov javnega sektorja se bo danes odzvalo na povabilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi, bo odvisno, ali bo od 8500 do 9000 zaposlenih na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom prejelo višje plače, s poračunom od 1. oktobra naprej. Za zdaj jim ne kaže prav dobro.

Ministrstvo za javno upravo je za danes popoldne 42 sindikatov, večinoma združenih v dve pogajalski skupini, povabilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim bi na skupni ravni sklenili pogajanja o odpravi anomalij nad 26. plačnim razredom. Vladna ponudba znaša 8,4 milijona evrov, zaposleni na tistih delovnih mestih, kjer so prepoznali nesorazmerja, pa bi višje plače dobili tudi za nazaj.

To bo mogoče le, če bo podpisnikov na sindikalni strani dovolj za kvorum. Za to mora aneks podpisati polovica sindikatov javnega sektorja, če ta pogoj ni izpolnjen, pa se šteje, da je kvorum dosežen, če dajo soglasje sindikati, ki skupaj zastopajo najmanj 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.

Doslej je samo sedem sindikatov potrdilo, da je aneks sprejemljiv. Med njimi je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je s približno 38.000 člani najštevilnejši v državi. »Eden od vzrokov, da bo Sviz podpisal aneks, je, da je precej delovnih mest nad 26. plačnim razredom, ki bi jim sicer onemogočili zvišanje plače. Po dogovoru med vlado in sindikati iz lanskega decembra bi zvišanje veljalo od 1. oktobra, če se aneks ne bo uveljavil, pa bo to za nekaj časa izgubljeno,« je pojasnil Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza in vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Če krovni dokument ne bo potrjen, bodo tudi usklajeni dogovori po dejavnostih padli v vodo.

Aneks bodo podpisali tudi oba policijska sindikata ter še štirje manjši sindikati (socialnega zavarovanja, delavcev v pravosodju, javnih uslužbencev SI-JUS in neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze), ki skupaj zastopajo približno 50.000 zaposlenih. To ne bo dovolj za veljavnost aneksa – za to bi morali podpisniki predstavljati vsaj 65.000 uslužbencev.

Jakob Počivavšek, vodja druge pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je potrdil, da večine iz njihove skupine zagotovo ne bo zraven, saj to, kar ponuja vlada, »sploh ni odprava anomalij«. Odpravo plačnih nesorazmerij in uskladitev za delovna mesta, primerljiva z zdravniškimi, pa so prelili v stavkovne zahteve. Šestnajst sindikatov iz te skupine je napovedalo stavko za 24. januar, številka pa po Počivavškovem mnenju še ni dokončna.

Vlada je včeraj sprejela pogajalska izhodišča o zahtevah, ministrstvo za javno upravo pa je vse reprezentativne sindikate, ki so napovedali stavko, povabilo na sestanek o stavkovnih zahtevah, ki bo danes. O zahtevah, ki se neposredno ne nanašajo na povišanje plač, se bodo pogajala resorna ministrstva.