Pretežni del volilnega telesa že odločen

V anketi Dela ugotavljamo, da skoraj 80 odstotkov volivcev že ve, koga bi obkrožili.

Objavljeno
13. oktober 2017 20.54
tlo volitve
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Čez teden dni bi se lahko zgodilo, da bomo kmalu po 19. uri, ko se bodo v nedeljo 22. oktobra iztekle predsedniške volitve, že izvedeli ime novega predsednika republike. Ali bo to novo staro ime, še ni mogoče napovedovati, je pa pretežni del volilnega telesa že odločen.

Po slabem mesecu dni, odkar se je začela uradna predsedniška kampanja, se razmerja moči med deveterico kandidatov niso bistveno spreminjala. V Delu bomo ob izteku kampanje v petek objavili zadnjo raziskavo javnega mnenja, ki bi nam lahko odgovorila, kakšen razplet lahko pričakujemo prihodnjo nedeljo. Na začetku kampanje smo na podlagi ankete ugotavljali, da vse kaže na dva predsedniška kroga, vendar po treh tednih intenzivnih soočenj deveterice kandidatov kaže, da bi se volitve lahko razpletle že po prvem krogu. V anketi, ki bo objavljena v ponedeljek, več kot polovica anketiranih pričakuje, da bomo dobili novega predsednika že 22. oktobra, ne 5. novembra, ki je predviden za izvedbo morebitnega drugega kroga.

V anketi smo se osredotočili na vprašanje, koliko so volivci teden dni pred glasovanjem že izbrali svojega kandidata in so ga pripravljeni obkrožiti. Podatek, da je 78 odstotkov anketirancev že odločenih, je morda presenetljiv, a ko upoštevamo vse okoliščine, ki spremljajo predsedniško tekmo, bi rezultat lahko bil povsem realen. Po anketi med neodločenimi prevladujejo anketiranci, ki se jim volitve ne zdijo pomembne, anketiranci v starosti od 18 do 24 let, podporniki Levice, statistično iztopajo tudi zaposleni anketiranci. Med temi je pričakovati, da jih na volilno nedeljo ne bo na volišča.