Prodaja premoženja prihodnji teden v DZ

Koalicija se je dogovorila, da se bo premoženje prodajalo samo pod ostrimi pogoji glede transparentnosti.

Objavljeno
11. junij 2013 16.56
vlada
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Čeprav bodo poslanci o prodaji prvih petnajstih podjetij v delni državni lasti odločali že julija, se stranke koalicije o tem še vedno niso uskladile. SD zahteva, da vlada predstavi varovalke, s katerimi namerava preprečiti (novo) oškodovanje družbenega premoženja.

»Zaostrili smo do konca, koalicija pa je imela za naše pripombe posluh,« je po današnjem sestanku vrha koalicije o privatizaciji – sicer enem od številnih – povedal predsednik SD Igor Lukšič. Vendar je zdaj očitno konsenz blizu, saj so se dogovorili, da bo vlada predlog, ki ga je poslala v parlament, bistveno dopolnila.

»Gradivo je imelo manj mesa od tistega, ki ga je pripravila prejšnja vlada in smo ga skupaj zavrnili. Vlada mora jasno utemeljiti, zakaj je 15 podjetij na seznamu prodaje, zakaj je seznam sploh nastal in kakšne so zaveze, da ne bo kraj,« je pojasnil Igor Lukšič (SD). Prodajo bosta morala posebno natančno spremljati protikorupcijska komisija in računsko sodišče, del denarja od kupnin pa bo moral biti namenjen za zagon gospodarstva.

Ko bo vlada ta dopolnila poslala v parlament, bo SD še »premislila«, ali bo gradivo prodaje podprla, je povedal Lukšič.

Sporna prodaja Telekoma

Vodja PS Jani Möderndorfer je napovedal, da bodo do konca tedna že sklicali parlamentarni odbor za finance, poslanci pa bodo o usodi 15 podjetij odločali že prihodnji teden na izredni seji. Tako naj bi bil privatizacijski paket potrjen še junija, vzrok za tolikšno naglico pa je – tako viri blizu vlade – prilagajanje zaključni fazi prodaje domžalskega Heliosa.

Za SD je najbolj sporna »izguba« Telekoma, prav to pa je po mnenju Desusa edino od podjetij, ki ga bo država brez težav prodala. »Nekatera podjetja z vladnega seznama so se že prodajala, in se niso prodala. Torej to niso vedno podjetja, za katera bi se z lahkoto našli kupci,« je priznal predsednik Desusa Karl Erjavec.

Upokojenci se s prvim paketom vladne privatizacije strinjajo, težave pa bi nastale, če bi šla v prodajo Zavarovalnica Triglav. »Tam imajo velik del v lasti tudi upokojenci,« pravi Erjavec, ki bo zato zahteval – če bi se odločili za privatizacijo – da se upoštevajo tudi interesi upokojencev, konkretno Zveze društev upokojencev Slovenije.

Zdaj pa rebalans

Ko bo koalicija končala prvi krog usklajevanj o privatizaciji, bo na dnevni red prišla politično enako težavna tema – rebalans proračuna. Danes so bili v poslanski skupini SD tudi trije ministri te stranke, ki imajo z osnutkom, ki ga je pripravila vlada, precej težav, zlasti šolski minister Jernej Pikalo. Rebalans sicer ni bil tema vrha koalicije, je pa Lukšič »izrazil svoje splošno nezadovoljstvo, ker je v vladni politiki preveč stiskanja pasu in premalo spodbud za nov zagon«.

Ali lahko rebalans celo zamaje koalicijo? »Ne. Vsi ministri in poslanci koalicije prekleto dobro vedo, kakšna je situacija v državni blagajni. Gre samo še za to, da določimo, brez česa lahko zdržimo in kaj je tisto, brez česar ne gre. Problematičen je le še del, ki se nanaša na investicije,« je povedal Jani Möderndorfer.