Ministri SD zmagovalci proračunskega razreza

Predlagani proračun je ugoden za ministre iz SD, manj pa za člane vlade iz vrst Desusa in SMC.

Objavljeno
06. oktober 2015 15.24
tlo mramor
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Primerjava skupnih vsot, ki jih bodo ministri porabili letos, in tistih, ki jih je zanje vlada predlagala za prihodnje leto, kaže, da bo prihodnje leto finančno še najobetavnejše za ministre SD. Vsem trem se bo vsota, ki jim jo je vlada predlagala za prihodnje leto, povečala v primerjavi z zneskom, ki ga bodo porabili letos. Obratno se bo vsota znižala vsem trem ministrom iz Desusa.

O predlogu proračuna za prihodnje leto bo sicer odločal še parlament, ki lahko vsote tudi še spremeni.

V seštevku bodo prihodnje leto, če obvelja vladni predlog, ministri SD dobili skoraj 82 milijonov evrov več kot letos. Najbolj se bo proračun povečal ministrici za delo Anji Kopač Mrak, ki že letos upravlja 1,4 milijarde težko blagajno. Prihodnje leto bo še 65 milijonov več.

Ministri obeh večjih koalicijskih strank (v preračunih ministrov brez listnice ne upoštevamo) so bili manj srečni. Desusovi bodo v seštevku izgubili skoraj četrt milijarde, skoraj v celoti bo ta minus »pridela« Irena Majcen na ministrstvu za okolje in prostor.

Kar 444 milijonov minusa pa bo v seštevku s predlogom proračuna dobilo osem ministrov iz največje vladne stranke SMC. Največji delež minusa med njimi bo pri infrastrukturi, ki jo vodi Peter Gašperšič.

Desus in SD vodita po tri ministrstva.

Podatke za vsa ministrstva predstavljamo v spodnji preglednici.

 

 

Smerkoljeva kot prava ministrica

Podatkov za ministra brez listnice v preglednici sicer ne prikazujemo, a si bi ministrica brez listnice za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj (SMC) zaslužila svoje ministrstvo. Letos namerava porabiti 46,8 milijona evrov, kar bo manj od vseh pravih ministrov. A že za prihodnje leto bo po predlaganem proračunu Smerkoljeva upravljala kar 205 milijonov, še leto pozneje 292 milijonov evrov. Ministrica brez listnice bo po vsoti, ki ji jo odreja proračun, že prihodnje leto prehitela šest pravih ministrov.

Minister brez listnice Gorazd Žmavc (Desus) bo po denarju z dobrimi osmimi milijoni vsako leto ostal povsem na dnu.