Državna proračuna 2017 in 2018 tik pred potrditvijo

Odbor za finance bo o proračunskem paketu odločal še jutri, državni zbor pa prihodnji teden v sredo.

Objavljeno
11. november 2016 11.20
zore begunci
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Odbor za finance je z razpravo in glasovanji o dopolnjenem proračunu za leto 2018 danes začel postopek potrjevanja državnih proračunov za prihodnji dve leti. O proračunskem paketu bo celoten državni zbor razpravljal prihodnji teden in paket dokumentov in zakonov bo v sredo verjetno tudi že potrdil.

O proračunu za prihodnje leto in večini drugih proračunskih dokumentov bo odbor za finance razpravljal še jutri, da bi poslanci prihodnji teden lahko dokončno odločili.

Ko varčevanje ni uspelo

Pričakovati je obsežne polemike in kar nekaj zapletov. Kot del proračunskega paketa je bil najprej, kot smo poročali, predlagan tudi zakon, s katerim bi država za več kot 200 milijonov evrov prihranila pri plačah in podobnih stroških v javnem sektorju, a je odbor za notranjo politiko odločaje o njem preložil, ker se vlada o podaljšanju varčevanj iz preteklosti ni dogovorila s sindikati.

Da so zato vse proračunske številke, ki temeljijo na predpostavki podaljšanega varčevanja, nerealne, opozarja opozicija. Iz vladne strani ugovarjajo, da bodo dogovor s sindikati in spremembo zakona do novega leta še poskušali doseči, kar bo položaj še pravočasno popravilo.

Pozitivno, če tega zakona ne bi potrjevali, je, da bodo poslanci prihodnji teden lahko tri ure časa, načrtovanega za ta zakon, namenili za razprave o drugih proračunskih dokumentih.

 

2018: več za šole in civilno zaščito

Kot je poslancem danes pojasnila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, so v proračunu za leto 2018 z 985 na 981 milijonov evrov, torej za štiri milijone, znižali načrtovani strošek za obresti, ker je država odkupila dolarske obveznice in izdala obveznice v evrih z nižjimi obrestnimi merami.

Polovica tega denarja, dva milijona, bo preusmerjena za športno infrastrukturo občin prek ministrstva za izobraževanje, polovica pa ministrstvu za obrambo, za nakup tehničnih sredstev, ki so nujna v primeru množičnih in naravnih ali drugih nesreč, s čimer bodo tudi obnovljene zaloge opreme zaradi aktivirane civilne zaščite za oskrbo migrantov, kar je izrabilo rezerve za namestitev prebivalstva, ki bi bilo ogroženo v morebitni nesreči: premalo je šotorov, odej, postelj, respiratorjev, kombinezonov.

Drugih sprememb vlada ni predlagala, v odboru za finance pa je večina doslej le zavračala množico dopolnil, ki jih je predlagala opozicija.