Protikorupcijska komisija s Štefanecem spet »brezzobi tiger«

Brez namestnikov onemogočeno sprejetje poročil.

Objavljeno
30. marec 2014 22.11
BORIS ŠTEFANEC
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Novoimenovani predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec danes prevzema posle od odhajajočega senata. Zaradi odstopa obeh namestnikov Jurija Fermeta in Darka Stareta bo do imenovanja novih KPK vodil sam, kar bo okrnilo njeno delovanje.

Komisija bo v Štefanecu imela zakonitega zastopnika, ne bo pa imela sklepčnega senata. To pomeni, da bo predsednik lahko vodil tekoče posle in usmerjal delo komisije, delo pa bodo nemoteno nadaljevali tudi interni prekrškovni organi, ki odločajo o kršitvah zakona o integriteti. Vendar KPK ne bo mogla sprejemati končnih poročil in načelnih mnenj, kot na primer odmevno poročilo o premoženjskem stanju slovenskih politikov ali nedavnih ugotovitev o korupciji v zdravstvu.

Odhajajoči predsednik komisije Goran Klemenčič je v intervjuju za sobotno prilogo Večera dejal, da je zaradi zapletov pri imenovanju novega vodstva razočaran in jezen. »Za ves ta teater absurda je gospod Štefanec gotovo še najmanj kriv,« je dejal in poudaril odgovornost predsednika republike Boruta Pahorja in izbirne komisije, ki mu je pomagala pri izbiri novega senata. Svojega odstopa ni obžaloval, je pa razkril vrsto podrobnosti glede delovanja KPK pod njegovim vodstvom. Dejal je, da v mandatu notranjega ministra Vinka Gorenaka (SDS) komisija ni mogla navezati stika z generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem. »V njegovem uradu je veljala tiha prepoved komunikacije z nami,« je povedal Klemenčič in dodal, da so se stvari spremenile pod ministrom Gregorjem Virantom (DL). Gorenak je trditve odhajajočega predsednika komisije zanikal in jih označil za »manipulativne in izmišljene«, češ da policiji oziroma njenemu generalnemu direktorju ni dajal ne formalnih ne neformalnih navodil glede komunikacije s KPK.

Medtem se je po novinarju Vasji Jagru oglasil še drugi kandidat za senat KPK, ki mu izbirna komisija ni dala soglasja h kandidaturi. Predsednik Društva kriminalistov Slovenije Jaka Demšar se je v pismu predsedniku republike »jezen in ponižan« retorično spraševal, zakaj ga je izbirna komisija kot nekdanjega direktorja Policijske uprave Kranj brez obrazložitve ocenila za neprimernega za funkcijo namestnika predsednika KPK.