Prvi ruski diplomat v Sloveniji

Sergej Lavrov in Karl Erjavec bosta govorila o plinovodu Južni tok in Ukrajini.

Objavljeno
07. julij 2014 16.45
Z. R., Delo
Z. R., Delo
Maribor – Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo visoki gost, ki bo danes skupaj s svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem s slavnostnim nagovorom postavil simbolični temeljni kamen načrtovanega muzeja v spomin na mariborsko nacistično taborišče za vojne ujetnike, v katerem je bilo med drugo svetovno vojno poleg jugoslovanskih, francoskih in britanskih vojakov zaprtih tudi več tisoč sovjetskih rdečearmejcev, ki zaradi nečloveških razmer Stalaga XVIII-D nikoli niso zapustili, njihovi nikoli prešteti ostanki pa so zdaj pokopani v množičnem grobišču Pobrežje.

Manjšo razstavo in virtualni ogled »projekta, ki bo nekoč tu«, kakor se je izrazila direktorica mariborskega Muzeja narodne osvoboditve Aleksandra Berberih Slana, bosta voditelja ruske in slovenske diplomacije izrabila tudi za pogovor o Južnem toku, so sporočili z ruskega ministrstva za zunanje zadeve. Gradnjo tega plinovoda, ki bi moral pripeljati ruski zemeljski plin do južne Evrope, so najprej otežili v Bruslju, prave politične prepreke pa so začele nastajati po izbruhu ukrajinske krize. Južni tok, ki bi po eni od različic potekal tudi skozi Slovenijo, je bil tudi glavna tema včerajšnjega Lavrovovega obiska v Bolgariji.

Čeprav so se stvari pred kratkim zapletle, ker je kot končna postaja plinovoda namesto Italije vskočila Avstrija in slovenski krak ni več nujen, je Erjavec še pred kratkim izjavljal, kako so mu med obiskom v Moskvi »zelo jasno povedali, da memorandum z Avstrijo ne vpliva na traso v Sloveniji«. Tudi sporočilo iz Moskve odpravlja take dvome: »Projekt Južni tok na slovenskem ozemlju bo pripomogel k naraščajočim medsebojnim investicijam.« V Moskvi zato pravijo, da ministra o obstoju slovenske trase ne bosta razpravljala, ampak le o tem, kako izvesti veliki načrt, ne da bi kršili evropsko zakonodajo. Po ruskih informacijah se bosta Lavrov in Erjavec, ki ni goreč podpornik ostre politike proti Rusiji, saj po njegovih besedah »nobene ekonomske sankcije ne rešujejo krize«, pogovarjala tudi o vroči ukrajinski temi.