PS bo Omerzelu dala še eno priložnost

Samo Omerzel bo interpelacijo najverjetneje prestal, podpora tudi v SD. V Desusu do ministra zadržani.

Objavljeno
21. januar 2014 12.24
Posodobljeno
21. januar 2014 12.32
press*Omerzel
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Vladni PS in SD sta se po neuspešni epizodi iskanja novega zdravstvenega ministra odločili, da ne bosta odpirali nove politične fronte. Infrastrukturnemu ministru Samu Omerzelu (DL) sta tako rekoč že zagotovili zavrnitev njegove interpelacije.

»Odločili smo se, da ministru Omerzelu damo še eno priložnost in s tem podporo, da dela naprej,« je po sestanku poslancev največje vladne stranke s predsednico vlade Alenko Bratušek dejal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer.

Čeprav so v stranki doslej glede ministrove usode zahtevali spoštovanje enakih standardov kot pri odstopu njihovega nekdanjega člana vlade Stanka Stepišnika, je v PS očitno prevladalo mnenje, da se ob nezasedenih položajih ministrov za zdravje in gospodarstvo ne gre igrati še z usodo tretjega. Omerzel, ki mu opozicijski SDS in NSi poleg spornih poslov z državo očitata še pet drugih kršitev, se bo v četrtek zagovarjal tudi pred poslanci SD.

Že danes pa je njihov predsednik Igor Lukšič dejal, da jih argumenti v interpelaciji ne prepričajo. »Omerzel je dober minister. Svoje naloge je dobro zastavil in ima potencial, da jih izpelje do konca mandata,« je dejal, dokončno odločitev pa bodo poslanci SD sprejeli tik pred glasovanjem na začetku februarja.

Interpelacija celotne vlade?

Infrastrukturnemu ministru pa zelene luči še vedno niso prižgali v koalicijskem Desusu. »Do primera ministra Omerzela smo zelo zadržani. Zlasti zato, ker je predsednik DL Gregor Virant zelo načelen, ko gre za druge. Ko gre za njegove kadre, pa ima druga merila,« je izjavil predsednik Desusa Karl Erjavec. Po naših informacijah vseeno ni pričakovati, da bi njihovi poslanci podprli interpelacijo, saj koalicijska pogodba tega ne dopušča.

To pomeni, da bo glasov za razrešitev Omerzela skoraj zagotovo premalo. Za njegov odstop bi moralo namreč glasovati najmanj 46 poslancev, za razrešitev pa bo poleg 30 predlagateljev interpelacije zagotovo glasovalo le še šest članov SLS. Ti so sicer danes dejali, da je zaradi uvedbe nepremičninskega davka za interpelacijo zrela celotna vlada. Predsednik SLS Franc Bogovič pa je tudi prepričan, da si vlada pri zdravstveni reformi »ne bo upala narediti niti črke a«.