PS pripravila interpelacijo zoper ministra Šušteršiča

Pozitivna Slovenija napoveduje interpelacijo in prvi referendum v tem mandatu, o holdingu. Vlada spreminja zakon o SDH.

Objavljeno
17. julij 2012 14.34
Drzavni zbor
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je pred izredno sejo državnega zbora napovedal možnost razpisa referenduma o Slovenskem državnem holdingu (SDH) in pripravljena je tudi interpelacija proti finančnemu ministru Janezu Šušteršiču. Vložili jo bodo po koncu seje, torej verjetno prihodnji teden.

Janković je vladajočo koalicijo pozval, naj si za obravnavo zakona o SDH vzame več časa, ker da je hitenje o tako pomembni zadevi, ki uravnava 11 milijard evrov državnega premoženja, povsem nerazumno. Absurdno je, pravijo v Pozitivni Sloveniji (PS), da imajo na razpolago o tako pomembnem vprašanju samo deset minut časa. V PS predlagajo, da si za obravnavo tega zakona vzamejo še mesec dni časa in ga ustrezno dopolnijo.

Za referendum dva podpisa premalo

Janković je zaradi vsega tega napovedal možnost začetka postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, če bi bil zakon o SDH kljub njihovim opozorilom in opozorilom številne civilne in strokovne javnosti sprejet. Čeprav so v PS proti referendumom, bodo prisiljeni poseči po tej možnosti, ker drugače ne bo mogoče zaščititi državnega premoženja, je dejal Janković. Za to potezo imajo obljubljeno podporo tudi iz drugih poslanskih skupin, je pojasnil Janković, kdo bi to lahko bil, pa ni razkril. Razpis referenduma lahko zahteva 30 poslancev, PS jih ima le 28, kar pomeni, da potrebujejo še vsaj dva poslanska podpisa, verjetno iz poslanske skupine SD, ki prav tako nasprotuje zakonu o SDH.

Lukšič: Plenilski pohod

Prvak PS Janković je tudi pojasnil, da imajo že pripravljeno interpelacijo zoper enega od ministrov, po vsej verjetnosti zoper Janeza Šušteršiča. Temu je v bran znova stopil p redsednik državnega zbora Gregor Virant, ki je dejal, da si minister, sicer tudi podpredsednik Državljanske liste, interpelacije ne zasluži. Na vso moč se namreč trudi sanirati podedovane težave na področju javnih financ in bančnega sistema.

Tudi Socialni demokrati nasprotujejo zakonu o SDH, a o tako drastičnih ukrepih kot v PS še ne razmišljajo. Prvak SD Igor Lukšič je poudaril, da koalicija »nedemokratično rine« holding na dnevni red DZ, ko so kršeni vsi demokratični standardi. V SD zagovarjajo reševanje slabih bančnih terjatev z oblikovanjem posebnega sklada, in ne holdinga, ki ga razumejo kot »zadnji plenilski pohod«. Da bi to preprečili, bodo storili vse, kar je v njihovi moči, je napovedal, kar verjetno pomeni, da bi lahko prispevali tudi poslanske podpise na referendumsko pobudo.