Računsko sodišče z več pripombami na delo vlade

Vlada leta 2009 ni vzpostavila celovite strategije upravljanja z gospodarsko javno infrastrukturo, ugotavlja računsko sodišče.

Objavljeno
18. avgust 2011 10.30
Posodobljeno
18. avgust 2011 10.30
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Ljubljana - Vlada med 1. januarjem 2009 in 30. junijem lani ni vzpostavila celovite strategije upravljanja z gospodarsko javno infrastrukturo, ki bi omogočila ureditev razmerij pri infrastrukturi za izvajanje gospodarskih javnih služb. Prav tako ni vzpostavila pravnega reda, ki bi sistemsko urejal razmerja pri tej infrastrukturi, po poročanju STA ugotavlja računsko sodišče.

Predvideni prenos lastništva infrastrukture na izvajalce teh dejavnosti, ki ga predvideva izhodna strategija, je neustrezen, saj ne upošteva tveganj, še navaja računsko sodišče.

Kot so tudi navedli na računskem sodišču, se izhodna strategija odraža tudi v sprejemu zakona o Družbi za avtoceste RS (Dars). Pri tem so spomnili, da je z novim zakonom določila, da avtoceste preidejo v last koncesionarja na podlagi stavbne pravice, s čimer se spreminja lastnina na premoženju, potrebnem za izvajanje gospodarskih javnih služb, s tem pa tudi status grajenega javnega dobra.

»Te spremembe povečujejo nepreglednost razmerij pri zagotavljanju virov za gradnjo avtocest in ne rešujejo razmejevanja med javnim in zasebnim dolgom pri izgradnji in upravljanju avtocestne infrastrukture,« opozarjajo in dodajajo, da Slovenija tudi po izvedenih ukrepih ohranja tveganja glede odplačila posojil.