Razmere v begunjskih centrih se izboljšujejo

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je ta teden že tretjič obiskala begunce, je pohvalila prizadevanja policije, pripadnikov civilne zaščite, pripadnike slovenske vojske in vseh prostovoljcev.

Objavljeno
29. oktober 2015 17.11
Begunci, CIA
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

Že v prvem valu je varuhinja obiskala center za begunce v Postojni in namestitveni center v Celju. V začetku drugega vala je obiskala namestitveni center v Šentilju in namestitveni center v Brežicah. Ta teden je odšla še v Brežice, Rigonce in Cirkulane. Ugotovila je, da je prvi val beguncev potekal dokaj mirno in urejeno. Vsi, ki so zanje skrbeli so bili dobro pripravljeni na težko delo z begunci, to pa se je spremenilo v drugem valu. Stanje je težje, saj vstopa v Slovenijo izredno veliko število beguncev. Higienske razmere so se še poslabšale, število sanitarij je premajhno tako za begunce kot za policijo. S svojimi ugotovitvami je seznanila tudi predsednika vlade.

Pomanjkljivo informiranje beguncev

Varuhinja priporoča pospešen sprejem in registracijo, enotne vstopne točke, večje število prevajalcev in tolmačev, boljšo komunikacijo vseh, ki delajo na terenu, pa tudi večje število vseh delavcev, ki skrbijo za registracijo, dostavo hrane, zdravstveno oskrbo. Nadalje priporoča izdelavo brošur in letakov v katerih bi pojasnili postopke sprejema in predviden potek nadaljevanja poti v Avstrijo v jezikih, ki jih begunci razumejo. Pretekli teden je varuhinja pisala tudi hrvaški ombudsmanki Lori Vidović in jo prosila naj preveri resničnost navedb, da so begunci neorganizirano in rizično prehajali hrvaško mejo preko Sotle, saj so bila ogrožena življenja in zdravje teh ljudi.

Pritožbe nad zdravstveno oskrbo

Svetovalec Miha Horvat, ki je z varuhinjo obiskal Brežice, je pojasnil, da sta opravila razgovor z komandirjem policijske postaje, z vodjo CZ in županom in vodjo koordinacijske skupine zdravstvene oskrbe tujcev, pogovorila pa sta se tudi z nekaterimi begunci. Nihče se ni pritoževal čez delo policije, niti slovenske vojske. Eden glavnih problemov je pomanjkanje informacij. Tujci ne vedo niti tega kje so, zakaj jih zadržujejo, kdaj bodo lahko prestopili mejo. Pritožujejo se nad neugodnimi vremenskimi razmerami. Nekateri pa so se pritoževali nad zdravstveno oskrbo, čeprav niso kazali znakov, da bi potrebovali nujno medicinsko pomoč. Posamezni tujci namreč to izkoriščajo zaradi hitrejšega prevoza z reševalnimi vozili, je dejal Horvat.

Negativni učinki

Pri varuhu bodo v prihodnje proučili ali je dovolj poskrbljeno za zagotavljanje varnosti ob samih prevozih. To velja za varnost med samimi tujci in tudi vozniki avtobusov, s katerimi jih prevažajo v nastanitvene centre. Zaznali pa so že nekatere stranske učinke, ki jo povzroča množični begunski val. V Brežicah se je enormno povečal odvoz smeti. Odpeljali so jih kar120 ton. Negativni učinke so zaznali že v turizmu na tem območju. Povzročena pa je tudi materialna škoda. V enem primer je šlo za vlom v hišo iz katere so odnesli vse, kar se je dalo zakuriti. Varuhinja od vlade pričakuje odgovore tudi na to ali bo obstajal sklad za povrnitev takšne škode.

Namestnik varuhinje Tone Dolčič pa je z zadovoljstvom sporočil, da se je pozivu na pomoč odzval predstavnik mednarodne organizacije Save the Children. V ponedeljek 2. novembra se bo v Ljubljani sestal s predstavniki nevladnih organizacij, ki so se vključile v delo z begunci.