Realne možnosti, da se pivo vrne na športne tribune

Janko Möderndorfer (SMC) po dveh letih znova poskuša odpraviti prepoved alkohola na športnih prireditvah.

Objavljeno
14. marec 2017 18.06
SMC tiskovna koferenca
Zoran Potič, Novica Mihajlović
Zoran Potič, Novica Mihajlović
Ljubljana – V poslanskih klopeh se je spet znašel zakon, ki bi omogočil točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah. To je bilo ob uvedbi »Kebrovega zakona« pred 15 leti prepovedano. Poslanci so pred dvema letoma že zavrnili zakon o omejevanju porabe alkohola, tokrat pa bi pobudniku mogoče lahko celo uspelo.

Ko je pred dvema letoma na odboru za zdravstvo padla sprememba zakona o omejevanju porabe alkohola, ki se je nanašala na ponudbo alkoholnih pijač v športnih objektih na športnih prireditvah, je pobudnik spremembe poslanec Janko Möderndorfer napovedal, da bo predlog novele zakona ponovno vložil v parlamentarno proceduro. To se je danes tudi zgodilo.

Kaj se je v tem obdobju spremenilo, da bi lahko dobil predlog zakona, ki je doživel ostro kritiko ministrstva za zdravje, podporo v državnem zboru? Precej, zlasti politična razmerja v podporo zakonu, ki bi dovolil točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah.

Prvi poskus pred dvema letoma je namreč sprožila najmanjša poslanska skupina Zavezništvo (Zaab), zato je bilo že v izhodišču jasno, da brez podpore koalicijskih poslancev ni mogoče pričakovati ublažitve prohibicijskih spon na športnih dogodkih.

Podpisi podpore

S prestopom Möderndorferja v SMC so se spremenile tudi okoliščine. Po naših informacijah je poslancu uspelo zbrati okoli 30 poslanskih podpisov v podporo zakonu, ki bi omogočil točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah, vendar z volumnom le do 15 odstotkov, kar pomeni, da prideta v poštev le pivo in vino. Predlog je po naših informacijah podpisala večina poslancev SMC in nekaj poslancev Desusa. K tem je prestopil nekdanji poslanec Zavezništva Peter Vilfan, ki ne skriva, o čemer je večkrat javno govoril, da nima smisla prepovedovati točenja piva na športnih prireditvah, ker najkrajšo potegnejo športni klubi zaradi izpada dodatnih finančnih virov, s katerimi bi lahko podpirali razvoj športa.

Če k poslancem SMC in Desusa prištejemo še opozicijske, ki so pred dvema letoma izražali podporo zakonu, bi čez nekaj mesecev, ko bo končana zakonodajna procedura, pobuda lahko uspela. Takratnemu predlogu zakona Zavezništva so podporo izrekli v poslanski skupini SDS in ZL z argumentom, da bi lahko zakon prispeval k finančni stabilnosti športnih klubov.

Ministrica za zdravje je bila proti

Kako se bo na novo poslansko pobudo, tokrat iz koalicijskih vrst, odzvala vlada, še ni znano. Vemo pa, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pred dvema letoma odločno nasprotovala omilitvi prohibicije. Njen ključni argument je bil, da bi ohlapnejši pristop prispeval k povečevanju tvegane in škodljive rabe alkohola med Slovenci, to pa bi imelo zdravstvene, družbene in ekonomske posledice, ki jih ne bi odtehtale morebitne koristi dodatnega financiranja športnih organizacij.

Da se po dveh letih oblikuje močna interesno-politična koalicija za odpravo prohibicije na športnih dogodkih, priča tudi nedavna izjava predsednika uprave Gorenja in rokometne zveze Franja Bobinca za Svet kapitala, ki se je zavzel za vrnitev piva na športne prireditve.

Möderndorjevo pobudo pozdravlja tudi Tomaž Ambrožič, direktor družbe za trženje v športu Sport media focus, kot znamenje približevanja slovenske športne sfere razvitemu Zahodu: »Pivo ne bo odpravilo vseh težav slovenskega športa, nikakor ne, bo pa klubom dalo možnost dodatnega zaslužka, da ne bodo odvisni izključno od javnih sredstev in sponzorjev. Bo pa to tudi pomemben signal sponzorjem, ne le obstoječim, ampak tudi prihodnjim.«

Skupina Pivovarna Laško pri nas spada med vodilne sponzorje športa; zanj odšteje od tri do štiri milijone evrov na leto, ves sponzorski trg pa ne presega 50 milijonov evrov na letni ravni.