»Rožljanje s stavkami je nekonstruktivno«

Minister za javno upravo pravi, da vlada izpolnjuje vse sprejete zaveze ter vztraja pri pogajanjih s socialnimi partnerji.

Objavljeno
07. december 2017 03.24
Posodobljeno
07. december 2017 15.24
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Po mnenju ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja stavkovni val nekaj mesecev pred volitvami verjetno ni naključen. »Rožljanje s stavkami je nekonstruktivno,« je dejal ter dodal, da pogajanja tečejo in da se masa za plače se povečuje. Na stavke so se odzvali vsi koalicijski partnerji, finančna ministrica pa je opozorila na fiskalno pravilo.

Koprivnikar je pred današnjo sejo vlade v izjavi za novinarje pojasnil tudi, da vlada izpolnjuje vse sprejete zaveze ter vztraja pri pogajanjih s socialnimi partnerji. Stavkovne napovedi zato povezuje »s pritiski na vlado tik pred volitvami« in jih ne more razumeti kot konstruktivno sodelovanje za pravično nagrajevanje.

Na očitke, da je vlada sama odprla Pandorino skrinjico, ko je popustila zdravnikom, je minister odgovoril, da so navedbe o popuščanju zdravnikom za do sedem plačnih razredov navedbe sindikalnih predstavnikov. Po njegovih besedah je treba pogledati, koliko zdravnikov in za koliko so napredovali, saj da so podatki drugačni od tistih, ki jih imajo sindikati.

Spomnil je, da so se v pogajanjih zavezali, da bodo vpliv zdravniških plač prenesli tudi na druge javne uslužbence, in poudaril, da se bo to zgodilo skozi pogajalski proces in za vse enako.

Pogajanja o odpravi plačnih anomalij se bodo, kot je potrdil minister, nadaljevala v ponedeljek. Upa, da je do konca leta mogoče še kaj narediti, ker so okvirji že določeni.

Zaradi načina pogajanj se na stavko pripravljajo v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. O stavki se zaradi zahtev po višjih plačah te dni opredeljujejo tudi člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, medtem pa zaposleni v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) že stavkajo.

Njihovo stavko je Koprivnikar označil za presenetljivo in neke vrste unikum. O njej sicer, kot pravi, nič ne ve, saj nima niti stavkovnih zahtev. Opozoril pa je, da imajo v Sovi po zakonodaji omejeno pravico do stavke in morajo zagotavljati redno delovanje, saj bi sicer kršili zakon.