S posebnim zakonom v odkup terjatev zdravstvene blagajne

Gre za odkup aktivnega dolga, katerega vrednost po ministričinih besedah znaša okoli 80 milijonov evrov.

Objavljeno
01. december 2016 18.46
DZ - Zaslišanje Min. za finance
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da se je z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman dogovorila, da bodo pripravili posebni zakon za odkup neporavnanih terjatev v zdravstveni blagajni. Gre za odkup aktivnega dolga, katerega vrednost po ministričinih besedah znaša okoli 80 milijonov evrov.

Kolar Celarčeva je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da gre za odkup tistih terjatev, za katere se ocenjuje, da so izterljive. Odkup se bo opravil iz sredstev državnega proračuna z diskontom, višina katerega je odvisna od verjetnosti plačila posamezne terjatve oziroma skupine terjatev.

Na današnji vladi so po ministričinih navedbah tudi sklenili, da bodo postopoma iz zdravstvene blagajne prenašali v breme proračuna tiste izdatke, ki ne sodijo med zdravstvene storitve. To so denimo plačevanje specializacij itd.

Več denarja za zdravstvene storitve

Tako bo v zdravstveni blagajni ostalo več denarja za zdravstvene storitve, celotna vrednost teh storitev, ki jih nameravajo izločiti iz financiranja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pa znaša okoli 105 milijonov evrov na letni ravni.

Ministrica ocenjuje, da gre pri teh ukrepih za prelomne dogodke na področju financiranja zdravstva.

Poleg tega je vlada danes sklenila, da bo ministrstvu za zdravje namenila dodatna proračunska sredstva v višini štiri milijone evrov na leto, ki bodo šla za preventivo.

Ministrstvo za zdravje je vlada zadolžila, da skupaj z ZZZS do konca leta oblikuje nabor ukrepov in načrt njihove izvedbe za povečanje učinkovitosti porabe sredstev zdravstvene blagajne, predvsem na področju izdatkov za zdravila ter sistemske ureditve boleznin, vključno z okrepljenim nadzorom.

Ministrstvu za finance pa je vlada naložila, da najkasneje do konca januarja pripravi spremembo uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine na cigarete na način, da se poviša trošarina na cigarete za pet evrov na 1000 kosov.