SDS: Bratuškova prepričala senat FDV z Bandiero rosso

Koalicija je prepričana, da so zdaj odpravljeni vsi dvomi. SLS opozarja na preohlapne kriterije.

Objavljeno
01. julij 2013 18.30
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Potem ko je senat FDV je dopoldne sprejel sklep, da magistrska naloga predsednice vlade Alenke Bratušek ni plagiat in da ji znanstvenega naslova ne bodo odvzeli, je SDS na Twitterju postavila retorično vprašanje »Kako pri senatu FDV dosežeš, da ponaredek ni plagiat?«

V odgovoru na vprašanje, ki so ga postavili, so pripeli povezavo do posnetka, na katerem Bratuškova poje pesem Bandiera rossa v izvedbi skupine Zaklonišče prepeva.

Bratuškova je bila med povabljenci koncerta Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič aprila letos v Stožicah, Zaklonišče prepeva pa je bila ena od gostujočih skupin.

Iz NSi so za STA sporočili, da odločitve FDV ne komentirajo.

SLS: Predsednici dovolimo, da nas mirno kopira

Iz SLS pa so za STA sporočili, da je konkretna odločitev senata FDV stvar fakultete, ki pa bo s posledicami oziroma učinki te odločitve morala živeti sama. 

Menijo, da imajo fakultete praviloma preveč ohlapne kriterije, ki pa bi morali biti poenoteni, jasni in predvsem nepristranski.

»V SLS pa sicer predsednici vlade dovolimo, da lahko mirno kopira še kakšen naš dober ukrep, kljub temu, da mu je sicer še lani kot opozicijska poslanka srčno nasprotovala,« so dodali.

SD: FDV si je vzela čas

Opozicijske SD, DL in Desus so pričakovale takšno presojo FDV. Prepričani so tudi, da so zdaj odpravljeni vsi dvomi.

Po mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča je dobro, da si je Fakulteta za družbene vede (FDV) pri ugotavljanju sumov plagiatorstva vzela čas. »Treba je bilo odpraviti vse dvome, saj gre za visoko državno funkcionarko,« je prepričan Lukšič.

»Senca dvoma je odstranjena, vlada in koalicija nadaljujeta delo s polno paro,« pa je za STA navedel predsednik DL Gregor Virant.

Prvak Desusa Karl Erjavec je ni pričakoval »kakšnih posebnih posledic za delovanje koalicije«.

Moderndorfer: Kaj bo zdaj spraševal Jože Tanko?

»To je pričakovana odločitev. Predsednica vlade je očitke o plagiatorstvu zavrnila že na začetku,« je vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer opoldne ocenil odločitev ljubljanske univerze, da ne bodo nadaljevali postopka odvzemanja magistrskega naziva premierki Alenki Bratušek.

Möderndorfer je dodal, da bo posledica predvsem, da zdaj vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku ne bo več treba postavljati vprašanj o tem predsednici vlade in dodal še, da bo Bratuškova zdaj najbrž dobila več čestitk kot prvič, ko je zares magistrirala.

Na vprašanje, ali bo odločitev premierki olajšala delo, pa je odgovoril, da bodo ovire vedno in namignil na SDS s s stavkom: »Imamo stranko, ki bo za to poskrbela v kratkem času« Po Möderndorferjevi oceni je bistveno pri odločitvi, da je komisija jasno zapisala, da ne gre za plagiat, O napakah, na katere so opozorili pa je dodal, da bi jih našli pri vseh podobnih nalogah iz preteklosti.