Černač po IO SDS: Stranka se bo okrepila

Podpredsednik SDS: Odzivi na sodbo kažejo, da se bo stranka okrepila. V kratkem bo sodba izbrisana s tega sveta.

Objavljeno
28. april 2014 16.40
Posodobljeno
28. april 2014 21.08
regent JANEZ JAN?XA
P. J., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
P. J., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Izvršilni odbor stranke SDS, ki je bil sklican še pred objavo vsebine sodbe, je trajal štiri ure. Po končani seji, ki jo je vodil prvak SDS Janez Janša, so novinarje povabili v najvišje nadstropje stavbe, kjer je prej potekala seja, podpredsednik stranke Zvonko Černač pa je pred člani IO novinarjem sporočil, da so enotno podprli Janšo: »Članstvo je enotno v podpori predsedniku Janši. Izvršilni odbor je enoten v podpori predsedniku,« je dejal Černač in na novinarsko vprašanje odgovoril, da ne vidi razlogov, da bi se pogovarjali o zamenjavi predsednika. Za zaprtimi vrati je Janša pred tem sodbo ocenil za pričakovano, spopad v PS prejšnji teden pa kot posledico ocene na levici, da bi dokončanje mandata sedanje vlade pomenilo katastrofo za levico na rednih volitvah. Po soočenjih, ki so jih prejšnji teden sprožili, se bo pokazalo, na koga bo levica stavila. Janša pa je kot malo verjetno ocenil možnost, je slišati, da bi vladajoči takoj sprožila postopke za predčasne volitve, da bi bile te izvedene še pred poletnimi počitnicami.

O sodbi je Černač pozneje novinarjem povedal: »Če bi jo narekovalo pravo in pravičnost, bi bila razglašena na javni seji senata in bila bi oprostilna. Ni je narekovalo pravo in ne pravičnost, ne temelji na dokazih, le na indicih, in zoper te se obtoženi ni mogel braniti, ker ni bilo nobenih dokazov.« Scenarij, je dejal Černač, je bil že dolgo znan in predvidljiv. Glede na potek dogodkov pa za večino v državi, ki vedno bolj spoznava krivosodje, pričakovan, je še ocenil podpredsednik SDS.

Na vprašanje o vodenju stranke, je Černač odgovoril, da ima SDS preko 30.000 članov, pričakuje povečanje števila po sodbi, kongres je bil pred dobrim letom dni, tam je bil z veliko večino izvoljen Janša, ki ga je IO enotno podprl.

»Ne vidim razlogova za kaj drugega,« je dejal Černač in na dodatno vprašanje, ali bo Janša tudi kandidiral na volitvah, odgovoril, da Janša ne kandidira, kot nek drug predsednik, ki beži iz Slovenije... Na podvprašanje, ali bo kandidiral na morebitnih predčasnih parlametnarnih volitvah, pa, da bo do takrat preteklo še nekaj časa in da verjamejo, da bo sodba do takrat razveljavljena.

Černač je še pojasnil, da bo sodbo Janša komentiral jutri opoldne, ker je še ni prejel in jo mora najprej prebrati, da bi jo lahko komentiral. Da je nekaj narobe, po Černačevi oceni kaže tudi, ker je bila sodba objavljena v medijih, ko je obsojeni še ni prejel.

Na IO so obravnavali tudi aktualne politične razmere. »Za SDS predčasne volitve niso problem. Pripravili smo alternativni vladni program, zato smo pripravljeni na volitve,« je dejal Černač, a opozoril, da se lahko težave v katerih je država, če ne bo pred voltivami spremenjen volilni sistem, ponovijo.

Pojbič: Janez Janša je heroj

Med prvimi se je v stavbo SDS pred začetkom IO-ja pripeljal vodja poslanske skupine Jože Tanko, ki se je, ker je na dvorišče odpeljal z avtomobilom, s tem izognil novinarskim vprašanjem pri vratih. Večina drugih članov IO je parkirala zunaj ali prišla peš. Po funkciji so na seje vabljeni vsi poslanci največje opozicijske stranke.

Evropski poslanec in nosilec liste SDS na evropskih volitvah Milan Zver je napovedal komentar po zaključku seje IO. Podobno molčeči so bili tudi drugi poslanci SDS, ki so prihajali na Trstenjakovo. Brez izjav sta mimo novinarjev vstopila tudi nekdanji predsednik DZ France Cukjati in nekdanji notranji minister, danes pa poslanec, Dragutin Mate. Branko Grims pa je z nasmeškom pozdravil novinarje, a to je bilo tudi vse, kar je povedal.

Poslanec Andrej Čuš je bil eden redkih, ki se niso izognili komentarju. »Prepričan sem, da ljudstvo ve, za kaj gre,« je dejal.

Marjan Pojbič, poslanec SDS, je pred objavo sodbe komentiral: »Zame je Janez Janša nedolžen, ne morem sprejeti, da ga je sodišče obsodilo brez dokazov.« Pred IO SDS pa: »Nič nimam za komentirati. Janez Janša je heroj ...«

Opozicijski stranki NSi in SLS menita, da Janša ne bo mogel več voditi vlade ali koalicije.

Matoz: Janša ne bo zaprosil za alternativno prestajanje kazni

Janšev odvetnik Franci Matoz je povedal, da Janša ne bo zaprosil za alternativno prestajanje zaporne kazni. Matoz je za Planet Siol.net namreč povedal, da bo sodbo najprej v miru prebral, nato pa bo uporabil vsa pravna sredstva, ki jih še ima na voljo, in sicer bo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, pozneje pa tudi ustavno pritožbo na ustavno sodišče zaradi kršenja človekovih pravic, saj je sodba po njegovem prepričanju zmotna, nezakonita in krivična.

»Z gospodom Janšo bomo izkoristili vsa pravna sredstva, da tako sodbo razveljavimo, ker je krivična, nezakonita in zagotovo nima oprijemljivih argumentov,« je zatrdil Matoz.

***

Preberite tudi

- Tožilec Ferlinc: V državi je korupcija, kar me žalosti

- Višje sodišče potrdilo sodbo okrajnega v zadevi Patria