SDS vložila pobudo za ustavno presojo referenduma

Pravnik Rajko Pirnat dvomi, da bi bil odlok o razpisu referenduma o arhivski noveli lahko neustaven.

Objavljeno
03. april 2014 14.04
Posodobljeno
03. april 2014 14.39
ustavno sodišče
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - SDS je danes na ustavno sodišče vložila pobudo za začetek postopka za ustavno presojo odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli, ki kot dan glasovanja določa 4. maj, so zapisali na spletni strani SDS.

Prepričani so, da je koalicija sprejetjem odloka kršila več ustavnih členov, zato sodišču predlagajo, naj zadrži izvrševanje odloka do končne odločitve: ali odlok v celoti razveljavi ali pa določi nov datum.

V SDS so v pobudi zapisali, da bi se »DZ moral pri razpisu referenduma vzdržati vseh ravnanj, s pomočjo katerih bi dejansko ali potencialno prispeval k nižji ali celo nezadostni udeležbi na referendumu«. Pri sprejemanju odločitev pa bi moral slediti tudi načeloma ekonomičnosti in gospodarnosti, so zapisali.

»Vprašanje je, ali je res dopustno, da se nek referendum izvede na tak način, da je vnaprej jasno, da gre za kar največje možno oviranje pravice volivcev do neposrednega uresničevanja oblasti,« je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Branko Grims.

Ustavnemu sodišču predlagajo, naj referendum izvede z evropskimi volitvami 25. maja ali z jesenskimi lokalnimi volitvami, če bi postopek odločanja zahteval več časa. »S tem bi bistveno znižali stroške in hkrati naredili roke razumne,« je še dejal Grims.

Pirnat dvomi v neustavnost odloka

Pravnik Rajko Pirnat pravi, da je odlok o razpisu referenduma, ki ga je v torek sprejel DZ, lahko predmet ustavne presoje, pri tem pa lahko ustavno sodišče odlok tudi razveljavi in naloži DZ, naj sprejme nov odlok z novim rokom referenduma, lahko pa tudi samo razpiše nov datum.

Po njegovih besedah volilna opravila tečejo normalno, dokler ustavno sodišče ne zadrži izvajanja odloka.

Sam sicer dvomi, da bi lahko bil odlok razveljavljen zgolj zato, ker bo referendum potekal 4. maja, ko bodo mnogi še na počitnicah, ali pa zato, ker bo stal 2,2 milijona več, kot bi stal, če bi bil razpisan skupaj z evropskimi volitvami.