SDS zaradi zaposlitve Praprotnika v NLB zahteva izredno sejo

Na seji bi obravnavali politiko zaposlovanja v podjetjih v večinski lasti države ter problem sistemske korupcije.

Objavljeno
02. april 2014 11.02
Posodobljeno
02. april 2014 11.24
Slovenija, Ljubljana, 31.01.2012 - novinarska konferenca Komisije za prepreccevanje korupcije. Na sliki Rok PRAPROTNIK. Foto: Leon VIDIC/DELO
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Poslanska skupina SDS zaradi zaposlitve nekdanjega namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roka Praprotnika v Novi Ljubljanski banki (NLB) zahteva sklic izredne seje DZ.

»Leva opcija vedno poskrbi, da ima na položajih svoje ljudi,« je zahtevo za sklic izredne seje danes na novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS Vinko Gorenak. »Gre za sistemski pojav in tudi korupcijo na tem področju,« je opozoril.

Na izredni seji DZ bodo, kot je povedal Gorenak, »skušali obelodaniti« več primerov sistem kadrovanja »na vse funkcije, kjer ima država tak ali drugačen vpliv,« je dejal in naštel: v bančništvu, nevladnih organizacijah, podjetjih v državni lasti, sindikatih, drugih javnih zavodih.

V sprejem državnemu zboru bo poslanska skupina SDS predlagala tudi vrsto sklepov, med drugim naj bi vlado pozvali k sprejemu ustreznih sprememb zakonodaje, ki bi omejile oz. odpravile sistemsko korupcijo.

Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom, in sicer na mestu direktorja centra za skladnost poslovanja v NLB. Pred tem je bil v KPK zaposlen od jeseni 2010, novembra lani pa je skupaj z ostalima članoma Goranom Klemenčičem in Liljano Selinšek podal odstopno izjavo. Ob tem se v časniku Dnevnik danes sprašujejo, ali ni morda Praprotnik že pred drugimi vedel za razpis NLB za direktorja centra za skladnost poslovanja. NLB je namreč razpis objavila 4. marca, to je pet dni pred sejo senata KPK, na kateri se je Praprotnik iz neznanega razloga izločil iz odločanja o spornem najemu kadrovske agencije Korn Ferry Internationa (KFI).

Praprotnik je danes v oddaji Svet na Kanal A dejal, da je po odstopu iz senata KPK takoj dobil nekaj ponudb za delo. Iz postopka glede NLB se je izločil po tem, ko ga je predsednik uprave NLB Janko Medja konec januarja ali februarja poklical ter ga vprašal, ali že ima novo službo, in mu povedal, da bodo iskali novega vodjo centra za skladnost poslovanja in da je povabil še nekatere druge k prijavi na razpis.

Praprotnik: To je delo, ki ga želim opravljati

»Po tistem, ko sem se z njim pogovarjal, bi bilo absolutno napačno - tudi če kasneje ne bi šel na NLB - da bi odločal o zadevi, ki je vezana na NLB. To je neprimerno,« je dejal Praprotnik.

Po njegovih besedah ni nenavadno, da se kandidate za pomembnejše službe v gospodarstvu, sploh bolj izpostavljene, išče ciljno. Dodal je, da ve, da razpis ni bil prirejen zanj, saj da so pogoji, ki jih je moral kandidat izpolnjevati, v veljavi že več kot eno leto.

»Če me danes vprašate, ali bi se prijavil še enkrat: vedel sem, da bo vrag skočil na plan, kot se je tu zgodilo, ker vem, česa so sposobne določene politične stranke. Ampak ravno to delo, ki sem ga prevzel, je logično nadaljevanje dela, ki sem ga opravljal. In takšno stvar sem si želel delati in jo bom delal tudi naprej,« je povedal Praprotnik.